Legendás alkotások legendás vége: Csubi miért nem kapott medált?

2019. január 19. 22:12 - -Szűcs Gyula-

Rambo meghalt volna már az 1. részben? Emlékszel, amikor lelőtték Etust és Jockeyt?

star_wars_end.JPG

A Klubrádión tavaly szilveszterkor ment le egy maratoni Galaxis kalauz-adás, amiben szerénységem volt Tímár Ágnes és Lay Viktória vendége. Az év vége jó apropó volt ahhoz, hogy szilveszteri és újévi filmekről, moziklasszikusok és kultsorozatok jó és rossz befejezéséről és alkotói életpályák lezárásáról beszélgessünk. De szóba kerültek olyan érdekességek is, mint a tévéből magnókazettára felvett, négyelemes walkmanen meghallgatott filmek, vagy éppen az, hogy mennyire unalmas tud lenni a Hatodik érzék vagy a Twin Peaks, ha valaki gonosz módon előre elspoilerezi nekünk a végét...

A teljes adás itt fentebb hallgatható meg, alább pedig néhány olyan részt emeltem ki a közel egyórás beszélgetésből, ami leginkább illik a Nerdblog geek/retró tematikájába (nyugi, nem 9 órányi lett az anyag, az csak valami bug miatt íródott ki ilyen furcsán).

1. megálló: A szilveszteri filmek

end_of_days_schwarzenegger.jpg

Az adás elején természetesen szóba kerültek olyan tipikus szilveszteri filmek, mint a Szilveszter éjjel vagy a Harry és Sally, de elidőztünk egy kicsit a Forrest Gump emlékezetes szilveszteri jeleneténél is. Később pedig olyan kultikus alkotásokról is beszélgettünk, amelyről lehet először nem is ugrik be, hogy szilveszter éjjel játszódik – ilyen volt például az Ítéletnap, amiben Arnold Schwarzeneggernek kellett megakadályoznia, hogy a Gabriel Byrne-arcú Sátán és egy ártatlan lány szilveszteri légyottjából megfoganjon az Antikrisztus, de a Négy szobában is szilveszter éjjel rángat bele mindenféle galibába egy szerencsétlen londínert, Tim Roth-ot a Madonna vezette boszorkányszekta és a Tarantinóval bulizó Bruce Willis!

2. megálló: A világvége-filmek és személyes vég-történetek

Ennél az állomásnál természetesen elég sokat időztünk, hiszen nagy kedvencemről, a posztapokaliptikus zsánerről volt szó. Ezek a filmek tinédzser koromban természetesen még a látványos akciók, a tuningolt autószörnyek, a lenge ruhás amazonok és vagány, bőrszerkós vad harcosok miatt jöttek be. Mai fejjel viszont már azért szeretem őket, mert nagyon jól rámutatnak arra, milyen sivár világ köszönthet ránk, ha továbbra is ilyen esztelen módon kizsákmányoljuk a környezetet, és gyönyörűen bemutatják, hogy valójában mennyire nem fontosak a bennünket körbevevő szuperkütyük és divatos holmik, ha a túlélés a tét. Az újrakezdés barbár romantikájának eszköztárával ráadásul nemcsak azt lehet bemutatni, ahogy a szado-mazo szerkós motoros bandák rémuralmuk alatt a vízzel, élelemmel és más nyersanyagokkal kereskedő, békés kolóniákat, hanem azt is, hogyan hódítja vissza a természet a toronyházak birodalmát – gondoljunk csak a Legenda vagyokban a New York közepén rohangáló állatokra. Másik nagy kedvencem a zsánerből a fenti videó: A Waterworld eredeti lezárása az lett volna, hogy miután Kevin Costner elhajózik megkeresni a többi kopoltyús mutánst, a sziklaszirten integető lányok megtalálják egy 1953-as Mount Everest-expedíció emléktábláját – vagyis a legendák szárazföldje, amit addig mindenki csak mesének hitt, valójában a Himalája teteje!

bigfish.jpg

A személyes vég-filmeknék végre egy olyan kultikus alkotástól is beszélhettünk, amelyiknél először fordult elő a műsor történetében, hogy mindhárman láttuk, és mindhármunknak tetszett! Ez a film a Nagy hal volt Tim Burtontől, amiben Albert Finney a halálos ágyán meséli el a fiának az élettörténetét, kedélyesen visszaemlékezve azokra az évtizedekre, amikor még úgy nézett ki, mint Ewan McGregor, és egy folyton vakarózó, farkasember porondmesterrel (Danny DeVito), sziámi iker artista lányokkal meg egy rakás másik csodabogárral együtt dolgozott egy vándorcirkuszban. A keserédes mese nagy tanulsága: a kiszínezett és megszépített múlt sokkal érdekesebb, mint az unalmas valóság!

3. megálló: Legendás filmes és tévés befejezések

Ági és Viki mindig jókat derülnek azon, hogy ha én vagyok a Klubrádión futó Galaxis kalauz filmszakértő vendége, akkor egy-két kanyar után mindig a Star Warsnál lyukadok ki – de szigorúan csak egy-egy Schwarzenegger- és Stallone-példa után! Ezúttal a Csillagok háborúja végén látott ünnepséget hoztam fel, ahol szegény Csubakka nem kapott aranymedált Leia hercegnőtől, pedig ő is ugyanúgy megérdemelte volna, mint Luke és Han! Szerencsére Fazekas Attila és Cs. Horváth Tibor orvosolták ezt az igazságtalanságot a Star Wars nem teljesen legális, hazai gyártású képregényváltozatában, ahol már Csubi is megkapta a Felkelők kitüntetését:

csubikamu360.jpg

4. megálló: Amikor nem tudják abbahagyni

Filmből sorozat, sorozatból film: ez az örök körforgás mindig is jellemző volt Hollywoodra. Gondoljunk csak a Star Trekre, a Szex és New Yorkra vagy az X-aktákra, ahol mozifilmben folytatódott a rajongók kedvenc tévésorozata. És ugye ott volt a Dallas is: 1991-ben Amerikában (nálunk pedig 1997-ben) azzal ért véget a Ewing család históriája, hogy a betintázott Jockey (az eredeti sorozatban J.R.) egy forgótáras pisztollyal főbe lövi magát! Mondjuk a holttestét pont nem láttuk, csak Bobbyt, ahogy elképedve benyit a szobába az utolsó jelenetben. Így aztán könnyen mondhatták az a készítők 1996-ban, a Dallas: Jockey visszatér című tévéfilmben, hogy Jockey valójában nem is halt meg, csak a tükörben látott, idegesítő figurára lőtt rá, aki öngyilkosságra buzdította. A Dallas később még egy tévéfilmet kapott (ez volt a '98-as Dallas: A Ewingok háborúja), 2012-ben pedig újabb 3 évaddal folytatódtak a texasi olajmágnások izgalmas mindennapjai.

5. megálló: Egy hollywoodi karrier vége

Itt olyan művészekről volt szó, akik mára sajnos teljesen eltűntek a köztudatból. Sean Connery a 2003-as Szövetség óta nem forgatott semmit, Michael J. Fox a Parkinson-kórja miatt teljesen kikopott Hollywood A-listás sztárjai közül, és évek óta csak sorozatszerepeket vállal, mozifilmeket nem. De szintén fájó vesztesége a filmiparnak Rick Moranis, akinek 1991-ben elhunyt a felesége, ő pedig egyedül maradt a két gyerekkel, így 1997-től már semmilyen filmszerepet nem vállal (egyedül a Mackótestvérrel tett kivételt). Pedig előtte nem létezett olyan kasszarobbantó vígjáték a '80-as és a '90-es években, amiben ne lett volna benne, gondoljunk csak a Szellemirtók 1-2-re, az Űrgolyhók, a Drágám, a kölykök összementek!-re, Rémségek kicsiny boltjára vagy a Flintstone családra...

rick_moranis.jpg

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a jó sci-fiket? Mindened a fantasy és a horror? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1014535876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.01.21. 11:12:31

Hogy Csubakka miért nem kapott medált?

Mindenki tudja.

Rasszizmus és kettős mérce. Miközben a propagandában napi 24 órában tolták a libsi lázadók a dumát a fajok közötti egyenjogúságról, valójában lenézték és kirekesztették a szőrös, ormótlan vukit az Ember diadalittas öntömjénezésének ünnepségéből, és csak a taps-ceremóniamester szerepét lökték neki oda. Erről van szó. SZDSZ.

murray 2019.01.21. 11:25:14

Most olvastam a Rambo (Első Vér) könyvet. Meghal a végén.

MailMan 2019.01.21. 11:47:17

Ki az a Csubi? Meg a magyar szinkronos valtozatban is Csuvinak hivjak...

steery 2019.01.21. 12:16:55

Ha a világ összes jege és hava felolvadna, az akkor sem emelné meg annyira a tengerszintet, hogy csak a Csomolungma csúcsa látszódjon ki belőle. Még az 1 km-t sem érné el a vízszint emelkedés. Valahol 65-70 méter körül lenne reálisan, szóval még Szegedig sem jönne fel a víz.

Egy új remény revisited változat: Csubi megkapja a medálját.

Macropus Rufus 2019.01.21. 14:38:24

Csubakka nem csak akkor nem volt fontos szereplő. De a 7. részben is magasról szartak az arcába amikor Hant megölte a szaros gyereke. Mindenki ölelgetett mindenkit, csak pont a vukit szarták le, pedig akkor ő már min. 40 éve együtt nyomult Hannal. Leial ölte a kiscsajt akit akkor látott kb. második alkalommal. Csubakkát meg senkit le sem szarta. Elvégre nem ő volt évtizedekig Solo társa és haverja és egyáltalán mindene...

BéLóg 2019.01.21. 14:50:25

@steery: De a Zűrből jött a víz ami így beborította a bolygót, mert tönkretettük és ezért. Egyszer már volt, Özönvíznek hívták, az a sok víz mind itt van a föld alatt, na onnan is előjött! Ez a kettő együtt már ki is adja.
Cserébe nyilvánvalóan többszörösére nőtt a Föld tömege, ergó egy nap olyan 30 napig tart.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.01.21. 16:32:06

@MailMan: Nem olvastál Valhalla-kiadású Star Wars regényeket a '90-es években? Az összesben (eredeti folytatás és magyar hamisítványregény is ) Csubi meg Csubakka volt, nem pedig Csui, Csuvi meg amit még emlegetni szoktak a fekete öves rajongók.
Lásd:
moly.hu/konyvek/brian-daley-han-solo-kuldetese

teéjesenmindegy 2019.01.21. 18:05:46

@Macropus Rufus:
hHát mert Leia pontosan tudta, hogy miket műveltek ezek ketten ott az űr mélyén ahol senki nem látta őket.
Konkrétan Leia és Han kapcsolata is a zaklató holohívásokra ment rá, illetve arra, hogy Han néha megkérte Leiát hogy öltözzön egyszál bőrövbe, ne epiláljon néhány hónapig és ordítson szex közben..

Meg ugye Leia azt is tudta, hogy Csubi néha elhajol az evokok irányába, a pedofiliát pedig nem tolerálták már réges régen sem.

Szóval Csubi hiába volt jó másodpilóta, kicsapongó életmódja miatt a lázadás nem tüntetthette ki.
Mondjuk az is kérdéses, hogy mennyire jó egy olyan másodpilóta, aki a földi irányítással csak ordítani tud, és a kiszolgálószemélyzetet is csak fenyegeti folyamatosan.

Faby 2019.01.21. 18:06:46

Hogy lehetne letölteni?
Nem tudok rájönni, jobb klikk nem működik.
Kocsiban, este hazafelé akarnám meghallgatni, de nem akarom, hogy folyamatosan világítson az arcomba. Ha valaki tud valami ötletet, ne tartsa magában!

efi 2019.01.21. 19:34:47

@BéLóg:
Árnyalja a képet, hogy az Ararat is kilátszott az Özönvíz után, így aztán a Mount Everest bőven.

eßemfaßom meg áll 2019.01.21. 20:12:35

Hant egyébként miért tüntették ki? Vagy ha őt igen akkor miért nem az összes pilótát aki élve visszajött?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.01.21. 20:31:51

@eßemfaßom meg áll: Vagy ismered a filmet, és magad is tudod, hogy Han mi egyedit tett, vagy nem ismered a filmet, és akkor ennyi.

efi 2019.01.21. 20:43:42

Találós kérdés. A Star Wars univerzumban egyetlen egyszer hangzik el egy másik Galaxisban (valami Tejútrendszer amúgy) több milliárd évvel később élő (he-he...) állat neve. Melyik az? Csak a könyv említi, a filmben kihagyták a mondatot.

efi 2019.01.21. 21:31:19

@ShotInTheDark:
Ejnye, egy profival állunk szemben!

ShotInTheDark 2019.01.21. 22:38:38

@efi: Réges-régen, amikor először megjelent nálunk a film* ,akkor annyira imádtuk (mindenki) ,h mindent (is) megpróbáltunk beszerezni a S.W. -ról. Kártyanaptárt, képregényt, könyvet... A könyvet sokkal könnyebb volt levenni a polcról mint újra és újra megnézni a filmet. (kevés embernek volt videómagnója a nyolcvanas évek legelején) Belém égett a IV ,V , VI. -rész rendesen. A későbbi S.W. -okról ne kérdezz, azokat (valamiért) nem vágom ! :]

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.01.21. 22:45:00

@eßemfaßom meg áll: "Kíváncsivá tettél."

Ennek örülök. Akkor nem lövöm le a poént. Nézd meg a Halálcsillag ostromának végét, a bomba kioldása előtt lesz a szóban forgó mozzanat.

eßemfaßom meg áll 2019.01.21. 22:57:19

@Androsz: bomba?

Biztos, hogy egy filmről beszélünk?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.01.22. 00:42:50

@eßemfaßom meg áll: Érzékletes próbáltam lenni, hátha tényleg meg akarod nézni. Han Solóval utoljára akkor találkoztunk, amikor elbúcsúzott a társaságtól, mondván, hogy ez nem az ő háborúja, Jabba pedig vérdíjat tűzött ki a fejére. A Halálcsillag ostromában Luke rárepül a célra (protontorpedót kell lőni a hőkivezető csatornába), Vader a nyomában, már majdnem "sót hint a farkára", amikor felülről feltűnik a Millennium Falcon, kilövik Vader kísérőjét, Vader ütközik és elszáll, Luke befejezheti a támadást, megmenekül a világ. Ezért kapta Han a kitüntetést, bizonyára a Milennium Falcon egész legénysége nevében. (Csubi legény?)

ShotInTheDark 2019.01.22. 08:03:31

Egyébként Csubakka utólag megkapta / kapott egy díjat (-életműdíj-) a hercegnőtől ! ('97 / MTV Movie Awards) youtu.be/YUXIz8C3028 02:10 -től: könnyek ,lúdbőr ,boldogság :')

eßemfaßom meg áll 2019.01.22. 08:23:02

@Androsz: és ha előtte az összes többi pilóta nem harcol, lövöldözi a tiefightereket meg ágyúkat és hullik mint a forgács akkor Luke ugyanugy nem tudja befejezni a támadást. Azt, hogy Vader ott van a képben senki nem tudta tehát még az se lehet extrapont, hogy pont Vadert kiütötte.

bati67 2019.01.22. 13:29:31

@eßemfaßom meg áll: bocs, de Vader-nek egyedi Tie Fighter-e volt, úgyhogy kb. mindenki tudta, hogy ott van ő is! :-)

eßemfaßom meg áll 2019.01.22. 20:15:12

@bati67: egyszer el nem hangzik a filmben/regényben, hogy "bazmeg ez a Vader személyesen, szarban vagyunk" "Srácok, itt a Vader, csináljuk ki el ne szökjön" vagy valami hasnonló szóval maradjunk annyiban, hogy nem tudták.

Terézágyú 2019.02.01. 09:31:28

@eßemfaßom meg áll:
Alapvetően az eredeti első részben NEM Vader volt a főgonosz és nem is a császár, hanem Tarkin.
süti beállítások módosítása
Helló