Pokolian rossz mozifilmmel ünnepeltük Hellboy 25. születésnapját

2019. április 14. 23:56 - -Szűcs Gyula-

Nagy kár, mert az eredeti, misztikus-vicces-náciverős képregénysorozat bitang jó!

hellboy_gyoztes_fereg.JPG

A héten hozzánk is befutott végre a várva várt, új Hellboy mozifilm – de nem volt benne köszönet! Sajnos a Neil Marshall-féle, R-kategóriás változat minden kritikus szerint egy gagyi trancsírmozi lett, ami köszönő viszonyban sincs Gullermo del Toro korábbi Pokolfajzat-filmjeivel. De még az eredeti Hellboy-képregényeket is csak nyomokban tartalmazza, hiába porolt le hozzá a rendező rögtön három füzetet is. Bár sokan előre borítékolták, hogy csapnivaló lesz az új verzió, jómagam még akkor is bizakodó voltam, amikor kiderült, hogy ezúttal már nem is Ron Perlman izzad majd a kőkezű ördögfajzat habszivacs izmai alatt, hanem David Harbour, mert őt nagyon bírtam a Stranger Thing tévésorozatban!

Csakhogy szegény Harbour úgy nézett ki végül a filmben, mint egy életnagyságú műanyag akciófigura, Neil Marshall véres, erőszakos és suttyó humorú Pokolfajzat-átértelmezése pedig totális félreértése a Mike Mignola-féle, idén márciusban 25 éve elindult Hellboy-képregényeknek! Ezek ugyanis pont hogy nem belezős horrorok voltak, hanem gótikus rémmesék, sok-sok történelmi és mitológiai elemmel, cinikus humorral és persze parasztlengővel leterített, okkult nácival! Aki tehát esszenciális Hellboyra vágyik, tegye azt, amit én: szedje szépen elő a Vad Virágok kiadó jóvoltából immáron magyarul is kapható köteteket (ez az amerikai Omnibus Collection sorozat gyűjteményes kiadása, kronologikus sorrendben tárja az olvasók elé Hellboy teljes történetét).

hb03-00_1.jpg

A magyar sorozat 3. kötete, A végzet jobb keze igazi greatest hits válogatás, ízig-vérig Hellboy-történetekkel. A címadó sztori afféle összefoglaló a későn bekapcsolódó olvasóknak az eddig történtekről. Hellboy egy Adrian Frost nevezetű papnak részletesen elmeséli, mi minden történt vele azután, hogy a feketemágus Raszputyin az okkult náci tanítványaival karöltve megidézte őt egy skóciai szigeten, hogy megfordítsa a 2. világháború menetét, ám a kis ördögfiókát a szövetséges katonák találták meg hamarabb, így a szarvas démon groteszk módon a jófiúk oldalára állt, felnőttként pedig belépett az Egyesült Államok titkos paranormális nyomozóirodájának kötelékébe.

hellboy_box_full_ov_evil.JPG

A második történet A gonosszal teli szelence címet viseli, és egy Poe-novellákat idéző, ősöreg nemesi ház sötét titkaiba enged bepillantást: szegény Hellboynak és a halember Abe Sapiennek egy Bromhead nevezetű, okkult praktikákat űző varázslóval, egy majommá változtatott gróffal és egy Ualak nevű démonnal kell megküzdenie – utóbbi szokás szerint felfedi hősünk előtt, hogy neki valójában a Pokol hercegének kellene lennie, aki elhozza az Apokalipszist, és nem egy cigarettázó, ballonkabátos nyomozónak, aki folyton laposra veri az összes hozzá hasonló, nagydarab túlvilági lényt.

being_human.JPG

A harmadik történet, az Embernek lenni képileg eléggé kilóg a kötetből, mivel ezt nem Mignola rajzolta a maga szögletes stílusában, hanem Richard Corben, akinek olyanok a figurái, mintha csak a Húsvét-szigetek gigantikus kőfejei elevenedtek volna meg! A Hellboy-univerzumba azonban tökéletesen beleillik ez a dizájn is, és mivel a sztorit itt is Mike Mignola írta, semmi okunk nem lehet a panaszra! A gonosz banyát és rút csontvázakat felvonultató történet kellemesen hátborzongató, ráadásul szépen elmélyíti A bosszús kolosszus-ban megismert új karaktert, a homonkulusz Rogert (ő az, aki évszázadokon át feküdt egy alkimista laboratóriumban, mígnem Liz Sherman lángja életre nem keltette).

A kötet jó kétharmadát az utolsó történet, A győztes féreg című sztori foglalja el, ami hamisítatlan ponyva: a németek titkos űrhajóprojektjét nem sikerül szabotálnia a szövetségeseknek, így amikor „a náci Einstein”, Dr. Oeming kozmoszt megjárt kapszulája évtizedek múltán visszatér kilövési helyére, egy lovagvárnak is beillő osztrák kastélyba, magával hozza a külső, sötét űr egyik szörnyetegét is... Ez a Hellboy-történet az egyik személyes kedvencem! Ahhoz a generációhoz tartozom ugyanis, akik az anyatejjel szívták magukba az Indiana Jones-filmek szeretetét, csattogós lepke helyett a Wolfeinstein 3D-vel és a Spear of Destiny-vel játszottak, esténként pedig nem mesét hallgattak, hanem Lovecraftet olvastak zseblámpával, a takaró alatt rettegve – így nekem az okkult nácik és a külső űr csápos szörnyistenei is ugyanolyan mesebeli gonoszok, mint a hétfejű sárkány, a nagyievő farkas vagy Óz, a nagy varázsló! Mike Mignola alighanem ugyanennyire szerethette szerethette ezeket a toposzokat – A végzet jobb keze tehát minden Indiana Jones- és Lovecraft-rajongónak kötelező vétel!

Hellboy #3: A végzet jobb keze (Vad Virágok kiadó, 236 oldal, 5490 Ft)

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a humort és a kalandos történeteket? Imádod a jó ponyvákat és a misztikumot? Mindened a képregény? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7014764252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló