Végre Cthulhu is tiszteletét tette a Lovecraft Country új trailerében!

2020. július 25. 22:57 - -Szűcs Gyula-

A legendás csápos-denevérszárnyas szörny augusztus 16-án szabadul el az HBO Maxon!

cthulhu_lovecraft_country.JPG

Már tényleg csak hetek kérdése, és augusztus 16-án elstartol az HBO-n az idei év legjobban várt horrorszériája, a Lovecraft Country! A legújabb előzetesben ráadásul láthatjuk végre H.P. Lovecraft legismertebb szörnyetegét, a polipcsápos, denevérszárnyas Nagy Cthulhut, a R'lyeh romvárosának mélyén szunyókáló ősi istent, aki mára olyan népszerű lett a geek körökben, hogy eladható vele egy seregnyi filmpólóvideójáték és plüssfigura! Őróla van szó:

cthulhu.jpg

És íme az új Lovecraft Country-előzetes, amiben feltűnik:

Az HBO új sorozata az '50-es évek Amerikájában játszódik, amikor még masszív szegregáció volt az Egyesült Államokban: a feketéknek külön helyre kellett ülnie a buszokon, a munkahelyeken külön vécék voltak nekik kijelölve, rettegésben tartotta őket a hírhedt Ku Klux Klan, és így tovább. A széria főszereplője egy fiatal, fekete férfi, Atticus (Jonathan Majors), aki régi barátjával, Letitiával (Jurnee Smollett-Bell) és a nagybátyjával, George bácsival (Courtney B. Vance) beutazza fél Amerikát, hogy megtalálja eltűnt apját (Michael Kenneth Williams). Ám Atticus lépten-nyomon azzal szembesül, hogy az angolszász, fehér protestánsok Amerikája mennyire gonosz vele. Ráadásul a mélyben már ott mocorognak Lovecraft csápos teremtményei is...

lovecraft_country_poster.JPG

A sorozat alapja Matt Ruff Lovecraft Country című, 2016-os bestseller regénye. Matt Ruff volt az első olyan szerző, aki a sötét titkokat rejtő, ősi családi kúriát, a régi New England-i tanyák fészereiben mocorgó csillagsarjakat, no meg persze a föld mélyén szunnyadó, csápos iszonyatot, meg a többi ismert lovecrafti toposzt összegyúrta a rasszizmussal, a szegregációval és a fekete polgárjogi mozgalmakkal.

Kétségtelen, hogy ez így együtt igencsak kényes elegy, hiszen az irodalomtörténészek szerint H. P. Lovecraft maga is xenofób volt. A horror koronázatlan királyának novellái és kisregényei ugyanis többségükben valóban Lovecraft Country-nak elkeresztelt, kitalált New England-i településeken, Arkhamban, Ipswich-ben, Innsmouth-ban vagy épp Kingsportban játszódtak. Az itt felbukkanó torz halemberek és más földöntúli iszonyatok azonban az irodalmárok szerint valójában nem is szörnyek voltak, hanem azok a bevándorlók, akik az 1910-es évektől Lovecraft szülőhelyére és környékére, Connecticut, Massachusetts és Rhode Island államokba érkezve gyökerestül felforgatták az addig ott élők, vagyis az elsők közt Angliából ideköltözött puritán telepesek egyenes ági leszármazottainak életét. 

 

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ TÉVÉSOROZATOS, HORRORFILMES ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled Lovecraft munkásságát? Mindened a horror, a misztikum és a krimi? Akkor a Képtelen történetek, másvilági mesék novelláskötet is neked készült! Lapozz bele, ha mersz, és ha tetszett, rendeld meg még ma!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1116077694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orltran 2020.07.26. 15:34:50

Az nem lehet Cthulhu, Cthulhu akkora, mint egy hegy, ez meg egy elefánt.... mondjuk JJ Abrams, szóval nem meglepő, ha nem sok köze a forrásanyaghoz.....

paráznabillegető 2020.07.26. 19:47:36

roppant autentikusnak tűnik a szinesbőrű főszereplőkkel...

rgs 2020.07.27. 04:34:36

Nagyon vártam az Őrület hegyei adaptációt, de sajna úgy tűnik nem lesz belőle semmi. Helyette van ez a fura Lovecraft-tól lopott valami. Szomorú.

Tinman 2020.07.27. 08:34:50

Gyula, most csalódtam... nem vagy elég nerd. :-(

Az ott nem Cthulhu, hanem egy Xothian (Cthulhu egy ivadéka).

Amúgy ez a trailer (és ennek alapján a sorozat is), inkább tűnik egy megfelelési kényszernek (BLM), sem mint komolyan vehető produkciónak.

Frederick2 2020.08.27. 17:38:59

@rgs: Tudtommal Lovecraft nem kedvelte a négereket. Hogyan lehet egy négereket nem kedvelő művész életművét alérendelni politikai okokból az antirasszizmusnak?

rgs 2020.08.27. 18:10:57

@Frederick2: Nagyon elegánsan feltett kérdés. A politika egyetlen dologról szól: az emberek zsebkésként való használata. Ha akarom dugóhúzó, ha akarom penge. Használom, amíg nem vágja el a kezem.
süti beállítások módosítása
Helló