Terence Hill ma 75 éves

2014. március 29. 07:50 - -Szűcs Gyula-

Melegnek hitték, ő lett volna Rambo - Íme pár sztori, ami a fanoknak is új!

terencehillold.jpg

1939. március 29-én született Velencében Mario Girotti, ismertebb nevén Terence Hill, gyerekkorunk kedvenc nagydumás, biliárddákóval körmösöket osztó, vigyorgó csirkefogója. Barátjával és kollégájával, Carlo Pedersolival, azaz Bud Spencerrel együtt annyi ötvenedik ismétléskor is vicces westernt és krimi-vígjátékot forgattak, hogy ma már ők is olyan halhatatlan alakjai a mozgókép-történelemnek, mint Stan és Pan, Starsky és Hutch, Jack Lemmon és Walther Mathau vagy Butch Cassidy és a Sundance kölyök voltak.

on-l-appelle-trinita-03-g.jpg

Terence Hill persze saját jogán is nagy színész: rengeteg jó westernfilmet forgatott, és sokan imádják az olyan kevésbé jól sikerült alkotásait is, mint a Szuperzsaru, vagy a Lucky Luke tévésorozat. Sokan bizonyára azt hiszik, Terence Hill a való életben is egy folyton vigyorgó, sztorizgatós, vidám fickó - pedig pont az ellenkezője. Saját bevallása szerint mindig is félénk és halk szavú volt (ráadásul a fia halála után még jobban magába fordult), erőszakellenes világnézete és buzgó vallásossága miatt pedig mindig is Don Matteo figurája marad a kedvence, nem véletlenül tart a sorozat már a 9. évadánál.

lucky-luke-1991-02-g.jpg

Terence Hillnek tavaly jelent meg életrajzi kötete a Librinél - bár ez sajnos nem anekdotákkal telepakolt önéletrajzi kötet, mint korábban a Különben dühbe jövök volt Bud Spencer tollából, hanem Ulf Lüdeke kicsit talán túl szirupos válogatása az elmúlt 60 év Terence Hill-interjúiból és -újságcikkeiből. Azért néhány olyan érdekes sztorit is találtam benne, ami a hozzám hasonló, veterán Terence Hill-rajongóknak is újdonság lehet. Íme:

A német színésznők melegnek hitték! 

A 60-as években az olasz spagettiwesternek mellett a németek is rákaptak a vadnyugati hősökre, hiszen Karl May miatt náluk is nagyon népszerű volt ez a műfaj. Horst Wendlant, a Rialto Film elnöke és producere ebben az időszakban folyamatosan ontotta az NSZK Winettou-filmeket, amelyek idővel legalább annyira kultikusak lettek, mint a béketábor Gojko Mitic-féle verziói. Az 1964-es Winettou 2-ben a német nézők előtt addig teljesen ismeretlen Mario Girrotti alakította a rézbőrűek és a sápadtarcúak közt közvetítő Merill hadnagyot, aki ellen Klaus Kinski ármánykodott és Harald Rain rendező felesége, Karin Dor domborított indiánjelmezben az oldalán.

6B5D23184FECBD2299A9B6FFBA05_h498_w598_m2.jpg 

Ám míg a vásznon egy jóképű hőst alakított, a forgatáson végig udvarias, félénk és visszahúzódó volt, így az a hír terjedt el róla, hogy azért nem hajt rá egyetlen színésznőre sem, mert valójában meleg. Karin Dor így emlékezett vissza a közös munkájukra: "Amikor néhány nő ismét sugdolózni kezdett Mariótól, odamentem a férjemhez, Haraldhoz, és azt mondtam neki, végére kell járnom, hogy homoszexuális-e Mario. Ezután odaléptem hozzá, szájon csókoltam, amit ő viharosan viszonzott. Aztán azt mondtam, jól van, most már elég! Megfordultam, visszatértem a kis csoporthoz, és kijelentettem: Na látjátok, nem az."

Majdnem ő lett Rambo! 

"Sok olyan ajánlatot kaptam, melyek nem feleltek meg az igényeimnek" - mesélte Terence Hill még 2009-ben a Rai 2 csatornának adott interjújában. A Rambo főszerepére például azért mondott nemet, mert túlásgosan erőszakosnak tartotta, így végül egy másik olasz, Michael Sylvester Gardenzio Stallone vonult be vele a filtröténetbe. De a Los Angeles-ben töltött évek alatt megkereste Hillt Schwarzennegger ügynöke, Freddy Fields is azzal, hogy a producerpápa Dino de Laurentiisszel közösen egy Charles Bronson Bosszúvágyához hasonló mozit akarnak forgatni vele.

hillrambo.jpg

"Nem csak az önbíráskodásról és az erőszakról szólna, hanem a szexről is" - ajánlották Hillnek, aki erre annyira összezavarodott, hogy azonnal kocsiba rakta a családját az összes holmijával együtt, és csak három nap autózás után, Massechusettsbe érve, a Hollywoodtól lehető legtávolabb eső helyen nyugodott meg. Hill később sem bánta meg ezt a döntését: pacifistaként mindig azokra az aggódó anyukákra gondolt, akiket sosem érhetett semmilyen kellemetlen meglepetés, amikor a gyerekeikkel együtt beültek a Spencer-Hill páros legújabb, vérmentes akcióvágjátékára.

A nagy találkozás Bud Spencerrel

Minden Bud Spencer-Terence Hill-fan tudja, hogy a páros legelső közös filmje az 1959-es Hannibál című olasz peplum volt (azaz Itália válasza az olyan gigaköltségvetésű hollywoodi szandálos filmekre, mint a Ben-Hur és a Quo Vadis?), bár közös jelenetben nem szerepeltek. A legendás páros azonban nem ekkor látta egymást először, hanem már jóval korábban, 1951-ben. Ulf Lüdeke így ír erről:

"Dino Risi egyik asszisztense véletlenül ugyanabban az uszodában, a Societé Sportiva Lazio Nuotóban edzett, ahol Mario. És milyen kiszámíthatatlanok a sors: volt még valaki, aki jelentős szerepet játszik majd az életében, és akire akkor már egész Olaszország tisztelettel nézett fel. Személyesen ekkor még nem ismerték egymást, mert Mario a többiekhez hasonlóan csak lélegzet-visszafojtva figyelt, mikor a nagy idol felbukkant az uszodában. A fickó, akiről szó van, időnként cigarettával a szája sarkában érkezett az edzésre, az olasz nemzeti válogatottban úszott és vízilabdázott, részt vett a helsinki valamint melbourne-i olimpián, országa sporttörténelmébe pedig azzal írta be magát, hogy az olaszok közül elsőként ő úszta le gyorson a 100 métert egy percen belül. Nem más ő, mint Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer."

bud-spencer-picture-138134.jpg

És hogy hogyan forgatta le a legelső, közös westernfilmjét, az 1967-es Isten megbocsát, én nem!-et a legendás páros? Így: Manolo Bolognini, a Django producere már ismerte Mario Girottit a Rita, a vadnyugat réme forgatásáról, ezért amikor Guiseppe Colizzi egy Django-szerű, vékony, szikár westernhőst képzelt el a jóval testesebb Bud Spencer mellé, ezt mondta neki: "Ide figyelj, itt van egy kék szemű pasas, akire ha ráteszel egy fekete kalapot, pont úgy néz ki, mint Franc Nero." Így lett Mario Girottié a szerep, aki a Terence Hillt a producerek 24 névből összeállított listájából választotta ki: "Könnyen kiejthető, úgy írják, ahogy ejtik,  ráadásul a kezdőbetűi megegyeznek édesanyám monogramjával. Ez pedig jó ómennek tűnt."

De nem kellett hozzá sok idő, hogy Colizzi számára is egyértelművé váljon: élete legjobb döntését hozta meg akkor, amikor a pót-Franco Nerót szerződtette le Carlo Pedersoli mellé az igazi helyett. A Spencer-Hill-páros hihetetlen összhangban tudott együtt dolgozni, a közönség pedig imádta őket. Colozzi a sikert kihasználva leforgatta velük 1968-ban a Bosszú El Pasóbant és a későbbi vicces-kalandos-svindlis Spencer-Hill filmek előfutárát, az 1972-es Mindent bele, fiúk!-at.

Colizzi sikerreceptjét Enzo Barboni fejlesztette tovább Az ördög jobb és bal keze 1-2-vel, majd a következő néhány évtizedben E.B. Clucher művésznéven olyan Bud Spencer-Terence Hill-klasszikusokot forgatott le a legendás párossal, mint a Bűnvadászok („Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!”), a Nyomás utána! („Lebukott egy emberünk Alaszkában! Kár érte, kiváló ügynök volt.”) vagy a Nincs kettő négy nélkül ("Az a tény kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej."). 

Nem lenne persze teljes a Best Of Terence Hill-filmlista, ha nem említeném meg az ...és megint dühbe jövünk és Kincs, ami nincs rendezőjét, Sergio Corbuccit, hiszen csupa olyan 3-tól 103 éves korig mindenkit megnevettető, örökzöld bunyós vígjátékok ezek, amiknek az ismétlésével a hazai kereskedelmi tévék a mai napig kiütéssel nyerik meg a nézettségi versenyt.

Isten éltessen, Terence Hill! Köszönöm a "Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"-poénokat, és a rengeteg vicces pofont!

Terence Hill (Girotti).jpg

komment
Címkék: terence hill

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr505884030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2014.03.29. 10:11:43

Allways cool he's the best he keeps alive with his cot 45

aeidennis 2014.03.29. 11:13:05

Érdemes tudni róla, hogy mélyen hívő katolikus, és ez meghatározta egész filmszínészi karrierjét. Például ezért sem vállal(hat)ta el Rambo szerepét.

A nép fia 2014.03.29. 11:13:33

A legjobb filmeket csinálták a világon. Minden héten megnézek tőlük valamit, egyszerűen nem tudom megunni. Tegnap a Nincs kettő négy nélkül volt terítéken, és még mindig olyan lelkesen nézem, mint mikor először láttam. :)

mérnököcske 2014.03.29. 11:18:27

Isten éltesse Őt is!

A magyar nyelven nekünk halhatatlanná vált poénok magyar szerzőit is meg kellene említeni, szerintem az Ő sikereikhez sokkal hozzájárultak, mert ahogy a "régi nagyok" idejében MINDIG, a mi nagyjaink hozzátettek a remek szinkronokkal és szövegekkel az eredeti filmhez! Pl. én szégyellem bevallani, de NEM TUDOM, ezeket a remek idézett poénokat ki írta meg így magyarul? Talán Romhányi mester is benne volt? Kedves fun-ok, ki tudja?

Oki1100 2014.03.29. 11:23:36

@alien: Talán nem véletlen volt ez a Django elszabadul zenéje is :)

Oki1100 2014.03.29. 11:27:27

@mérnököcske: Magyar hangja Újréti László , Bud-nak meg általában Bujtor István (†) .
Azt nem tudom ki írta magyarul, de jó munkát végzett.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.03.29. 11:33:18

És az egyik kedvencemmel így azonos a születésnapunk, mert nekem is ma van :D

(azért Lucy Lawless meg Christopher Lambert nem olyan híres, mint Ő, pedig nekik is ma van.)

Patreides · patreides.blog.hu 2014.03.29. 12:04:47

Játszott az 1963-as The Leopard (Il gattopardo) c. filmben, amit Lampedusa híres regénye (A párduc) alapján forgattak, Claudia Cardinale, Burt Lancaster, és Alain Delon társaságában.
Számomra elég meglepő volt anno, mert ezt a filmet, ha jól emlékszem, kb. pont azután láttam a tévében, miután a moziban megnéztem a Különben dühbe jövünk c. klasszikust. Nem ugyanaz a műfaj... :)

victor vacendak 2014.03.29. 12:37:19

Azért az biztos nem olyan egyszerű, hogy ő lett volna Rambo, hiszen a szereplő amerikai, így egy olasz, aki nem beszél igazán jól angolul (a Spencer-Hill-filmeket amerikai színészek szinkronizálták, annak ellenére, hogy a legtöbbjüket angolul vették fel sok amerikai színésszel, és a két címszereplő is angolul mondja a szöveget - de erős akcentussal). Szóval, szinte biztos, hogy nem kapta volna meg a Rambo szerepét.

@Oki1100: Nem teljes a lista, de azért gondolom értékelni fogod...

Schéry András (ő volt a fordítás istene a 70-es 80-as években, az Alientől a Csillagok háborújáig mindent vitt):
Az Ördög Jobb És Bal Keze
Az Angyalok Is Esznek Babot
Különben Dühbe Jövünk
És Megint Dühbe Jövünk

Résch Éva:
Bűnvadászok
Kincs, Ami Nincs
Nincs Kettő Négy Nélkül

Sára Ágnes:
Nyomás Utána
Bunyó Karácsonyig

mérnököcske 2014.03.29. 12:47:06

@victor vacendak: Köszönöm, így már tisztul a kép, értékeljük (gondolom OKI110-al egyetértve)! Most néztem meg egy Piedone-t, mert véletlen ez maradt benne egy régi DVD-ben, a Piedone Hong Kongban. Nagyon klassz dolgokat csináltak együtt is és külön-külön is!

1tmk 2014.03.29. 13:51:48

Imádom a kovboyos filmjeit:)

kopaszmedve 2014.03.29. 17:30:20

Egy ilyen jeles alkalom örömére írt áttekintésben senki nem említi a Nevem senki-t?

micsoda? 2014.03.29. 19:49:11

Ha egy jó szorakoztató filmre éhezem, csak tőlük válogatok. A szép kék szemekről már ne is beszéljek:) Isten éltesse jó egészségben, sok örömben végtelen sokáig.
süti beállítások módosítása
Helló