13 brutálisan bárgyú moziplakát, hogy kiégjen a maradék agyad is

2018. február 28. 20:20 - -Szűcs Gyula-

Mikor már azt hitted, minden ghánai posztert láttál, kiderül, hogy van még lejjebb!

Bár korábban nem kevesebb, mint 85(!!!) bizarr ghánai posztert mutattunk be a Nerdblogon (konkrétan ittitt, itt és itt), úgy látszik, feneketlen kút ez a műfaj – következzen hát 13 újabb csodálatos gyöngyszem!

f4.jpg

No de miért ilyen népszerűek ezek a poszterek a VHS-rajongók és a B-kategóriás akciófilmek szerelmeseinek körében? Ezért:

Ghánába 1980 körül jutottak el az első filmek és kazetták. Ekkor jött létre egy kis mobil mozi, amellyel városról-városra jártak. A mozgó mozi egy televízióból, egy videóból, és egy generátorból állt. A “vándormozit” azonban már akkor is meg kellett hirdetni, így születtek meg a hatalmas, kézzel festett poszterek. A művészek a filmek megtekintése után olajfestékkel alkották meg a plakátokat. Nem volt megkötve a kezük, bármely jelenetet kiválaszthatták, akár el is térhettek a történettől, ettől lettek a művek egyediek. A legtöbb jelenetet a rajzolók meglehetősen eltúlozták, így lettek még figyelemfelkeltőbbek. Habár a mobil mozi a 90-es években befejezte pályafutását, a televízió és a videó egyre széleskörűbb elterjedése miatt, a rajzolt filmplakátok nem szűntek meg Ghánában. A mai napig szívesebben alkalmazzák, mint a nyomtatott változatokat.

Ahogy azt eddig is láthattuk, a ghánai (és a legalább ugyanilyen aktív Fülöp-szigeteki) művészek egyik kedvenc témája Freddy és Jason:

De szeretik Schwarzeneggert is:

Valamint nagy favoritjuk Indiana Jones és James Bond is:

És ezzel még mindig nincs vége, a jövő hónapban újabb válogatás jön a legelképesztőbb ghánai moziplakátokból!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ GHÁNAI PLAKÁTOS, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a sci-fit, a fantasyt, a horrort meg az akciófilmeket? Akkor a Mesék az ágy alól képregény is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, akár meg is rendelheted itt!

borito_csoportkep_feher.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9113705842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.03.01. 07:48:40

Indiana Jonesnak milyen szexi bal mellett sikerült rajzolni.

Treff Bubi 2018.03.01. 08:30:07

For your height only?:D

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2018.03.01. 08:34:25

A James Bondok közé becsúszott annak a méltán népszerű műremeknek a plakátja is, amelyből részleteket itt lehet megtekinteni: www.youtube.com/watch?v=9OxB-jq5XLY

Kegy 2018.03.01. 11:28:58

a True Lies plakát Till Lindemannt ábrázolja

Void Bunkoid 2018.03.01. 12:27:11

Az első Indy-plakát viszont meglepően jólsikerül rekreációja az eredeti moziplakátnak.

A kérdés már csak az, hogy ha a kedves festőnek a rendelkezésére állt egy eredeti plakát, akkor mi a francért nem AZT rakták ki :)

itt laknak balfék? 2018.03.01. 14:36:03

Nemcsak a '80-as években Ghánában volt ilyen. 10-20 évvel korábban Magyarországon is ugyanilyen kézzel festett plakátok voltak a moziknál, egyik haverom grafikusként moziplakát festéssel is foglalkozott.

agarik 2018.03.02. 00:05:27

Letolt gatyás Indiana Jones.
Az F4 plakáton: "Mr Fantastic, The Thin, InvisibleJohnny" - Wut?

Viszont a Péntek13 plakátok ott vannak.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.03.03. 17:55:23

@agarik:
Az nem letolt gatya, hanem Indy pisztolytáskája - lásd az eredeti plakátot:
images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61a9P8QtEVL.jpg

Az F4 plakát pedig hülyén sorolja fel a szereplőket, és csak hármat mutat meg a nágyből. Invisible = Jessica Alba, Johnny = a tüzes gyerek, Mr. Fantastic = a nyúlánk faszi, The Thing = kőember.
;)
süti beállítások módosítása
Helló