Folytatódik gyerekkorunk kedvenc rémmese-sorozata, a Mesemondó

2019. február 25. 23:37 - -Szűcs Gyula-

Az új részeket Neil Gaimen készítené – sajnos már John Hurt és Jim Henson nélkül

production_the_storyteller.jpg

Bár múlt heti hír, mindenképp meg akartam emlékezni róla itt a Nerdblogon is, hiszen szívügyem a retró, a fantasy, a tévésorozat és a hagyományos technikával készült szörnysereg:

a The Jim Henson Company híres bábfigura-műhelye a népszerű brit írófejedelemmel, Neil Gaimannel karöltve készítene rebootot az 1987 és 1989 között futó The Storyteller sorozatból!

A szériát aligha kell bemutatni a mai 30-as, 40-es korosztálynak, hiszen a '90-es évek elején hozzám hasonlóan valószínűleg mindenki gyerkőc várta hétvégente, hogy elkezdődjön a királyi tévén A MESEMONDÓ! Jim Hensonék fantasy sorozata a nagyorrú manóvá maszkírozott John Hurttel, a beszélő kutyával, a szívtelen óriással a kártyázó ördögfiakkal nagyon betalált annál a korosztálynál, akik a rendszerváltás környékén a Kaland-Játék-Kockázat könyveken keresztül azonnal beleszerettek a fantasy műfajba.

jim-henson-storyteller.png

Ugyanakkor a The Storyteller egyáltalán nem volt vidám mesematiné, sőt! Az olyan félelmetes figurák, mint a foglyul ejtett, vízfejű Halál, a ketté vágott ember (akinek a lábai önállóan mászkáltak egy romos kastélyban), a sündisznó-ember hibrid vagy a kínzómester, aki a saját zsírjában akarta megsütni szegény Mesemondót, valószínűleg sok kisgyereknek okoztak annak idején álmatlan éjszakákat! A happy end sem volt mindig garantált, hiszen a sorozat nem az erkölcsi tanulságokkal telepakolt Grimm meséket mondta fel, hanem népszerű történetek kevésbé ismert eredeti változatait, amelyek az orosz, a német és angol folklórban gyökereztek. A sorozat intrója azóta is a fejemben van – főleg kutyasétáltatás közben szoktam dúdolni, amikor a ködbe burkolózó, göcsörtös, kopasz fák között rázendít egy-két károgó varjú.

A sorozat folytatása (rebootja? remake-je?) sajnos John Hurt 2017-es halála miatt már nem lesz ugyanolyan mint régen, és már a '80-as évek legemlékezetesebb fantasy bábfiguráinak atyja, Jim Henson sincs köztünk... Viszont biztosan nem fog ebek harmincadjára jutni, hiszen Neil Gaiman egész életműve olyan, mint A Mesemondó: népi folklórból, ősi mítoszokból, mitológiai alakokból és elfelejtett mesékből drótozta össze szinte minden nagy sikerű regényét és novelláját. A The Jim Henson Companyt pedig ma már Henson lánya, az 59 éves Lisa Henson vezeti, akinek az egyetemi tanulmányai, és az ott felvett mitológia és néprajz kurzusok ihlették meg az apját a sorozat kitalálásakor. Neil Gaiman egyébként több interjúban is elmondta, hogy nagyon fellelkesült a remake/reboot ötletén, annál is inkább, mert mindig is érdekelte, hogy kicsoda valójában a Mesemondó, miért ilyen manószerű a külseje, és miért mond el annyi történeteket a beszélő kutyájának és a nézőknek? Valószínűleg nem fogunk csalódni az ő verziójában sem!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ TÉVÉSOROZATOS, KÉPREGÉNYES ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Imádod a '80-as évek fantasy filmjeit? Szereted a borongós hangulatú meséket? Mindened a retró? Akkor a Mesék az ágy alól is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, vedd meg akciósan a Szellemlovasban vagy a Fumaxnál!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5414654745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló