10 képregény, amit kötelező lesz megvenned hétvégén!

2017. május 10. 13:10 - -Szűcs Gyula-

A magyar Indana Jones és a magyar Mad Max mellett az új retró Pókemberre és a Ludas Matyiból ismert Endrődi István pucér nőire is érdemes lesz lecsapni!

Vasárnap, május 14-én a Dürer kertben kerül megrendezésre az idei év legjobban várt képregényes dzsemborija, a 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál - ahol idén Puzsér Róbert lesz a celebvendég! Az eseményhez időzítve most is rengeteg újdonságot jelentetnek meg a magyar kiadók, de természetesen az eddig megjelent kiadványok is kaphatóak lesznek. Emellett itt kerül sor a legjobb tavalyi képregényeknek járó Alfabéta-díjak átadására is.

Kép: az Uncanny X-Men #12 Milo Manara-féle borítóvariánsa

Összeszedtük a 10 legmenőbb kiadványt a fesztivál kínálatából! Íme:

1. Blacksad #2 – Hófehér nemzet

blacksad-2-hofeher-nemzet.jpgTavaly, afféle karácsonyi meglepetésként a Pesti Könyv elhozta nekünk magyarul a kultikus spanyol noir képregényt, most pedig már a második kötetet is a kezünkbe vehetjük! Megéri, hiszen Juan Díaz Canales író és Juanjo Guarnido rajzoló Blacksad-je nemcsak egy gyönyörűen illusztrált művészeti album, csupa állatfejű emberrel, de egyben egy izgalmas krimi is azoknak, akik odavannak Humphrey Bogart film noirjaiért. És persze minden olyan történetért, amiben egy Philip Marlowe-típusú, láncdohányos, alkoholista, örökké nadrágtartót és ballonkabátot hordó, folyamatosan monologizáló magánnyomozó nyakig merül valamelyik bűnös amerikai nagyváros mocskában, hogy egy gyönyörű nő kedvére tegyen. A második kötetben főhősünk, a ballonkabátos fekete macska egy csupa fehér bundájú, szalonrasszista állatsereg körüli bűntények után nyomoz, igencsak veszélybe sodorva ezzel mind a kilenc életét. (Pesti Könyv Kiadó, 60 oldal, 4990 forint)

blaksad_minta2.jpg

2. Lucky Luke #28

ll28-00.jpg

Az idei Képregényfesztivál külföldi díszvendége a francia Jul lesz, akinek a tiszteletére a Pesti Könyv Kiadó limitált példányszámú, keményfedeles változatban is kiadja Az ígéret földje című Lucky Luke-képregényt. Az tényleg ne tartson vissza senkit, hogy ebben a kötetben már nem a belga rajzoló, Morris és a francia író René Goscinny története kapott helyet, hiszen az Achdé-Jul szerzőpáros is legalább annyira mókás kalandokat eszelt ki az árnyékánál is gyorsabban lövő magányos cowboy (és hűséges lova) számára, mint a nagy elődök! (Pesti Könyv, 48 oldal, ármegjelölés nélkül)

 

3. The Occultist

occultist.jpg

Az idei Képregényfesztiválnak a francia Jul mellett egy román díszvendége is lesz, Victor Drujiniu rajzoló személyében. A Nero Blanco Comics kiadó egyik idei újdonsága, az Occultist című Dark Horse-sorozat felvezető epizódja is hozzá kapcsolódik. A sztorit a hangulatos képek alapján nem nehéz kitalálni: egy misztikus erőknek parancsoló, nagyvárosi fiatalokból álló csapat jól elkeni a gyíkemberek és egyéb, nem evilági rémségek száját. (Nero Blanco Comix, 32 oldal, 1000 forint)

facebook_photo_download_449612701742559_by_spacegoatproductions-d60x98k.jpg

 

4. Endrődi István: Pucér nők s annyi más érdekes…

endrodi-borito.jpg

Annak a korosztálynak, amelyik a Ludas Matyi, a Füles és a Hahota olvasgatásával és végigröhögésével töltötte le a tanítás utáni időt (vagy olykor-olykor a tanítás alattit is), aligha kell bemutatni Endrődi Istvánt, a pajkos, pucér hölgyek, a folyton csak rájuk gondoló, somolygó urak és az őrült kalandok avatott nagymesterét. Az ő munkásságának állít emléket a Képregény Kedvelők Klubjának idei fesztiválújdonsága, a Színes Képregénymúzeum 8. kötete. Az ebben olvasható képregények szerzői között van Dr. Veres Pál, Peterdi Pál és Cs. Horváth Tibor, akiket szintén nem kell bemutatni a veterán képregényrajongóknak. (Magánkiadás, 80 oldal, 3900 forint)

endrodi_romanc_ludmag8011_2.jpg 

5. Hihetetlen Pókember Különszám – A Zöld Manó végzete

hp2017-2-00.jpg

Világszínvonalú, egyedi gyűjteménnyel lepi meg idén a retró Pókember-kalandok rajongóit a Kingpin Kiadó! Gwen Stacy haláláról ugyanis soha, sehol nem jelent még meg a mostanihoz hasonló gyűjteményes kötet, a kerül sorra májusban. Ez lesz a legjobb és legteljesebb összefoglaló, ami valaha készült erről a sztoriról. Ebben ugyanis együtt fog szerepelni a ma már kultikus Gwen halála című sztori, ráadásul kihagyás nélkül, a régi Semices verzióból hiányzott pár oldallal, benne lesz a közvetlen folytatás Gwen temetésével, egy 2000-es években íródott sztori, amely a hídnál jelen lévő rendőr szemszögéből meséli el az egészet, benne lesz Peter és Gwen utolsó együtt töltött éjjelének története is, továbbá egy Gwen-minisztori, amit Mary Jane mesél el, végezetül a Gwen halála What If, amely arról szól, mi lett volna, ha Gwen túléli a zuhanást. (Kingpin kiadó, 112 oldal, ármegjelölés nélkül)

hp2017-2-10.jpg

6. Nekronin #1 – Mimikri

mimikri-borito-teljes.jpg

Az Original Comix új szereplő a hazai képregényes életben, de a legelső kiadványukban debütáló alkotók jó része már ismerős lehet korábbról a veterán képregényrajongók számára. A Nekronin elborult, posztapokaliptikus fantasy világában játszódó történetet A Hegyet jegyző Varga Bálint Bánk írta, a pompás színes rajzokat pedig a tetoválóként dolgozó Barta Szabolcs készítette. A borítóért a steampunk hangulatú K.O.H.O. szerzője, Nóthof Ferenc, a színekért Ilia Zsolt felelt. (Original Comix, 32 oldal, 1500 forint)

7. Belzebubs

belzebubs.jpg

A 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra jelenik meg JP Ahonen finn rajzoló Belzebubs című képregényének magyar kiadása. Az ironikus képsorok a skandináv országokban igen népszerű, szöges karpereces-fordított pentagrammás-fekete bőrdzsekis black metal szubkultúrát mutatja be rajzfilmszerű figurákkal, ezért is fordulhatott elő az, hogy én először BelzeBUBUS-nak olvastam a címet... Érdekesség, hogy a magyar verzió a 2016-ban kiadott finn és angol nyelvű változathoz képest 8 extra oldalt tartalmaz. (Comicsmania, 52 oldal, 1700 forint)

belzebubs01.jpg

8. The Walking Dead #14

walking-dead-14-borito.jpg

A Books & Stuff kiadó fáradhatatlanul ontja magából Robert Kirkman zombis kultsorozatának újabb fejezeteit, Juhász Viktor kiváló fordításban. A sorban 14. kötet az idei Képregényfesztiválon lesz először megvásárolható. Ebben szokás szerint az exrendőr Rick és a melléjük csapódó túlélők próbálnak meg emberek maradni a zombiapokalipszis utáni embertelenségben. A Walking Dead képregényeket egyébként érdemes a sorozatfüggőknek is figyelemmel követnie, mivel a két médiumban az események nem egészen ugyanúgy alakulnak. Sőt, több olyan karakter is van a sorozatverzióban, akik a képregényben nem is szerepelnek, vagy ott kicsit máshogy alakult a sorsuk. (Books & Stuff kiadó, 136 oldal, 2990 forint)

18238085_922231101251229_4763934674063445832_o.jpg

9. Kittenberger – Fabriqué en Belgique (2. kiadás)

kittengerger-masodik-kiadas.jpg

A tavalyi év legmenőbb kalandképregénye egyértelműen a Kittenberger volt, nem csoda, hogy a hétvégi fesztiválon az Alfabéta-díjra is komoly esélyes. A nagyjából 1000 példányban megjelent albumot annyira elkapkodták, hogy most jön ki vadonatúj borítóval a második kiadás. Igen szép teljesítmény ez a magyar képregénypiacon, főleg, hogy Somogyi György író és Tebeli Szabolcs rajzoló eredetileg a Galaktika 2009-ben beharangozott, de végül soha el nem készülő steampunk antológiájába szánták remekművüket. Bár a kiadvány terve akkor füstbe ment, Somogyi Gyuriék nem adták fel, és önerőből adták ki a magyar Indiana Jones, azaz Kittenberger Kálmán, valamint a gőzmotoron száguldozó Pál utcai fiúk, Áts Feri és Boka (itt: Ács Feri és Baka) afrikai kalandjait. A francia albumok jellegzetes stílusában megrajzolt kötet ízig-vérig magyar főhősei egy alternatív 1907-ben, a Kongói Szabadállamban próbálnak kinyomozni egy világra szóló konspirációt, és megfékezni egy orrszarvúformájú, pusztító szuperfegyvert, miközben a belga gyarmati hadsereg és a zseniális mesterdetektív, Poirot is el akarja kapni őket. A tervek szerint év végén jön az igazi folytatás is , alig várjuk! (Oneway Media, 60 oldal, 2499 Ft)

kitty_01_szovegok_20110210.jpg

10. Világvégi mesék

A Totalcar Mad Max-hangulatú képregénye, a Cafe Postnuclear mostanra teljesen elfogyott. Viszont amíg készül a folytatása, addig sem maradnak a retró- és autórajongók posztapokaliptikus képregény nélkül! Itt a Világvégi mesék, egy csupa magyar szerzőt felvonultató kiadvány, a Fallout-játékok és a The Walking Dead tévésorozat szerelmeseinek - sötét és kegyetlen vízió egy olyan világról, ami akár valósággá is válhatott volna. Alkotói közt az egykori ingyenes online antológia, a Random alapítója, Chavez neve is szerepel: több évnyi hallgatás után egy Paneldzsungel című 40 oldalas, színes, a Gombalovas-testvérpár látványos rajzaival elmesélt posztapokaliptikus horrorral tér vissza a hazai képregényes élet sűrűjébe. Csátvák Soma Felperzselt só című története a hazai fejlesztésű, már most kultikus Saltlands társasjáték színhelyét, a nagy kataklizma utáni Sóság kőkemény világát mutatja be Lossonczy Bazsó szuggesztív képeivel. A kötetben a fentiek mellett az ismert regényíró-illusztrátor, Lakatos István kétoldalas zombivadászata is helyet kapott. A borító Budai Dénes munkája, a szerkesztő és egyben a kiadó a Cafe Postnuclear másik alkotója, Szűcs Gyula - vagyis e sorok írója.(Kaméleon Komix, 52 oldal, 2990 forint - a Képregényfesztiválon csak 2800!)

vilagvegi_mesek-5.jpg

 vilagvegi_mesek-46b.jpg

 

13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Helyszín: Dürer Kert (1147 Budapest, Ajtósi Dörer sor 19-21.)
Időpont: 2017. Május 14., 10-18 óráig
Belépő: 990 forint

 

plakat4c800.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5712494611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Helló