10 képregény, amit meg kell venned idén karácsonyra – magadnak!

2018. november 29. 23:24 - -Szűcs Gyula-

Kittenberger visszatér, King fia rád hozza a frászt, újra van Rahan a Kockásban!

tikosborito.JPG

Alig hevertük ki az őszi börze okozta kultúrsokkot a rengeteg új képregénymegjelenéssel, máris itt a Hungarocomix, a Magyar Képregény Szövetség hagyományos karácsony előtti vására, ami idén a Lurdy Házban kerül megrendezésre. Minden képzeletet felülmúl, ahogy egy feneketlen bőségszaruból ennyi minden ömlik ránk így év végén, mivel több nagy és néhány kicsi kiadó is direkt az ünnepek közeledtére tartogatta a puskaporát. Képregényrajongó blogger legyen a talpán, aki olyan 10-es bevásárlólistát tud most írni, amiről nem hagyja le fájó szívvel egy-két kedvencét!

hungarocomix_2018.jpg

1. Kittenberger #2: A hiéna átka

2016 a  magyar Indy éve volt, írtam tavaly újévkor – és igazam is lett, mivel Somogyi György író és Tebeli „Brazil” Szabolcs rajzoló meg is nyerték 2017-ben a jól megérdemelt Alfabétát, a hazai képregényipar saját Oscar-díját. És már itt is a magyar Indiana Jones, azaz Kittenberger Kálmán, valamint a gőzmotoron száguldozó Pál utcai fiúk, Áts Feri és Boka legújabb kalandja, A hiéna átka! 1908-ban járunk, Kittenberger Kálmán hazatért Magyarországra, és már nagyon visszamenne Afrikába, pénz hiányában azonban nem tud. Ezalatt a két kalandor, Ács és Baka az angol titkosszolgálat megbízásából egy London egén feltűnő és Oroszországban lezuhanó rejtélyes tűzgömb nyomába ered. Európa nagyvárosaiban brutális gyilkosságok történnek, a szálak pedig Budapesten futnak össze, ahová óriási gőzmozdonyán megérkezik a titokzatos török mágnás, Gobelius bej, oldalán egy titokzatos varázslóval. Pompás steampunk kaland vár tehát ránk, ami tökéletesen bemutatja: magyar helyszíneken, magyar szereplőkkel is tökéletesen tud működni az amerikai és francia képregényipar népszerű kalandos zsánere! (Oneway Media, 60 oldal, 2490 forint)

kitti02-00.jpg

 

2. Kockás – Téli Különszám

Pont egy évvel ezelőtt támadt fel hamvaiból 25 év szünet után gyerekkorunk kedvenc képregénymagazinja, a Kockás, tele jobbnál jobb kortárs francia és belga képregényekkel, és az újradizájnolt Piffel, Herkulessel és Szépalmási professzorral. Sok rajongó azonban (köztük én magam is) folyamatosan hiányolták az újságból a többi régi ismerőst is: Kogant, Dr. Justicét, Taraót, de főleg a tűzhajú ősembert, Rahant. Korábban többször, többen is megírták, hogy a Rahan megalkotójának örököse aranyárban méri a külföldi kiadás jogait, így jelenleg a Tűzhajú visszatérése megfizethetetlen – ezek szerint viszont az olvasók annyira szeretik az új Kockást, hogy a kiadó a magasabb jogdíjakat is bevállalta, hogy a rajongók kedvére tehessen. Rahan mellett egy oldszkúl stílusban megrajzolt Pif és Herkules-sztori is helyet kapott a téli különszámban, a kiadó tervei szerint pedig mostantól fogva negyedévente várható hasonló megjelenés. (Vitanum kiadó, 64 oldal, 1990 forint – de a Hungarocomixon csak 1590!)

kockaskulonsz01-00.jpg

 

3. Locke & Key #1: Kulcs a zárját

Joe Hillt aligha kell bemutatni a horrorrajongóknak: ő a műfaj királyának, Stephen Kingnek a fia, aki ma már saját jogán is elismert bestseller szerző. Ezt mondjuk nem is annyira regényeinek köszönheti (mert ott tényleg érződik, hogy ő csak a papa ügyes epigonja), hanem kultikus képregénysorozatának, a Locke & Key-nek, ami most már végre magyar nyelven is kapható a hazai képregénypiacra látványosan visszatérő Fumax jóvoltából! A történet olyan, mintha Stephen King és H.P. Lovecraft együtt írták volna: A Locke család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba. Kulcsház azonban nem egy mindennapi otthon: a kastélyszerű, öreg épületben hemzsegnek a különös erővel bíró kulcsok és a hozzájuk tartozó ősi kapuk. A vakmerőt, aki átlép rajtuk, a küszöbön túl a teljesen ismeretlen és egy hétköznapi ésszel felfoghatatlan másfajta valóság várja, a ház alatti mélységben pedig egy gyűlölettel teli, kíméletlen lény lakozik, aki nem nyughat, míg szélesre nem tárja a legfélelmetesebb ajtó szárnyait. (Fumax Kiadó, 320 oldal, 6995 forint)

locke01-00.jpg

 

4. Ha/Ver (Kick-Ass) #1

A Fumax tényleg nem viccelt, amikor visszatért a pár évvel ezelőtt faképnél hagyott magyar képregénypiacra: a Locke & Key mellé elhozott a karácsonyfa alá egy másik kultikus címet, a Kick-Asst, amit sokan már bizonyára ismernek – ha máshonnan nem, hát a Nicolas Cage főszereplésével leforgatott, 2010-es, eszelősen jó moziverzióból. Dave Lizewski átlagos amerikai kamasz: szereti a csajokat, a videójátékokat és a képregényeket. Napközben az iskolapadban ül, éjszakánként azonban maszkot ölt, és átváltozik Ha/Verré – bár szupererő híján a hőskarrierje nehezen indul, pláne, amikor szembe találja magát New York legrettegettebb bűnözőivel. Példája nyomán még több álarcos igazságosztó bukkan fel a semmiből, ám amikor Dave találkozik a pöttöm halálosztó Kis Döggel és félelmetes partnerével, VérProfival, hirtelen minden komollyá, és nagyon erőszakossá válik. (Fumax Kiadó, 200 oldal, 4995 forint)

ha-ver.jpg

 

5. V mint vérbosszú

A Guy Fawkes-maszkos ellenálló alakja ma már minden rendszer- és globalizációellenes tüntetésen felbukkan. Épp itt volt tehát az ideje, hogy az eredeti figurát ne csak Hugo Weaving és Natalie Portman mozifilmjéből ismerjük – a Fumax jóvoltából most már az eredeti Alan Moore-képregényt is elolvashatjuk magyarul! A nem is annyira távoli jövő diktatórikus Angliájában titokzatos férfi bukkan fel és hirdet harcot az elnyomók, a reménytelenség, közöny és a lélekölő sötétség ellen. A titokzatos múltú, arc nélküli V egy kifogástalan úriember, félelmetes igazságosztó és zseniális stratéga, aki változást akar hozni egy elfajzott, borzalmas új világba. Egyetlen szövetségese van: egy fiatal nő, Evey Hammond. Ám Evey-nek fogalma sincs róla, mire vállalkozik…

v_for_vendetta.jpg

 

6. Saga #1

Pár évvel ezelőtt még teljességgel elképzelhetetlen volt, hogy az Y: Az utolsó férfi és a Lost díjnyertes írójának kultikus képregénye idehaza is megjelenjen. Most viszont teljesült rajongók vágya: itt a Saga magyarul! Brian K. Vaughan és Fiona Staples kultképregényében egy soha véget nem érő galaktikus háború ellentétes oldalon harcoló két katonája egymásba szeret. Mindent kockára tesznek, hogy egy törékeny új életet hozzanak veszélyes régi világukba. A fantasy és a science fiction sosem látott kreativitással kel egybe ennek a szexi, felforgató eposznak az első kötetében – vigyázat, nagyon nem gyerekkönyv! (Pesti Könyv, 168 oldal, 4990 forint)

7. Hellboy #4: Különös helyek

Az összes létező Kázmér és Huba képregény megjelenése után a Vad Virágok Könyvműhely is elvonult egy hosszabb téli álomra – ám szerencsére nemrég ők is visszatértek, ráadásul nem is akárhogy! Még végig se jártuk az örömtáncot itt a Nerdblogon az első két Hellboy-kötet megjelenése után, máris itt negyedik(!) adag a jók közé átállt ördögfajzat paranormális nyomozóirodánál töltött kalandos mindennapjaiból! Hellboy ezúttal a Mocsári Szipirtyó tengermélyi csapdájából próbál szabadulni, majd egy szigeten partra vetődve a világ és az emberiség eltitkolt történelméről kap koránt sem veszélytelen leckét. (Vad Virágok Könyvműhely, 184 oldal, 4990 forint - de a Hungarocomixon csak 3700!)

hellboy04-00.jpg

 

8. Dragonero #4: A gonosz bűvölete

A Korcsmáros-díjas Tálosi András saját kiadója, a GooBo is legalább olyan sűrűséggel jelenteti meg az újdonságait, mint a Fumax vagy a Vad Virágok: mintha csak tegnap lett volna, hogy megírtam a Nerdblog-kritikát a Dragonero 2-ről, máris itt a negyedik(!!!) kötet, A gonosz bűvölete. A sztori lényegében most is ugyanolyan ütős, mint eddig. Ian, a kényszerből lett sárkányvérű hős keresztbe-kasul bejár egy részletesen kidolgozott, varázslatos fantasy világot, amit ugyan az olasz szerzők a Gyűrűk Ura és a Warcraft nyomdokain dolgoztak ki, de a megszokott sablonok ellenére végig szórakoztató tud lenni a képregényük. Rajzban talán ez a mostani rész a legerősebb: Francesco Rizzato és Antonella Platano képei nagyon hangulatosan elevenítik meg azt a fajta '80-as években divatos, vagány és letisztult high fantasy stílust, ami a Kaland-Játék-Kockázat kötetek illusztrációit vagy az AD&D szabálykönyvek borítóképeit jellemezte. Vagyis ahol minden daliás harcos mesteri vívó, minden ork nagydarab bumburnyák, és minden bölcs varázslónak bokáig érő, hosszú szakálla és kacatokkal telezsúfolt mágustornya van! Akik tehát a '90-es években hozzám hasonlóan rongyosra olvasták a Valhalla- és a Cherubion kiadók fantasy regényeit, a Dragonerót is imádni fogják!

 

9. Akasztottak balladája

Farkas Lajosról sokáig csak annyit tudtak a hazai képregénykedvelők, hogy Futaki Attila asszisztenseként, 8 évvel ezelőtt jópár oldalt ő rajzolt meg a Villámtolvajból a Disney-nek. Azóta Farkas Lajos a saját jogán is legalább akkora név lett a nemzetközi piacon, mint a hol Conant, hol '56-os képregényt rajzoló ifjú titán – aki nem hiszi, bátran lapozzon bele a Nero Blanco Comix legújabb kiadványába, az Akasztottak balladájába! Az alternatív középkorban játszódó képregényben kicsit máshogy alakultak az eseménye, mint a valóságban: 1473-ban, a nagy pestis pusztítása után a francia király­ság a mali birodalom befolyása alá került. A ke­resz­tény templo­mokat bezárták, egyre szélesebb körben terjed a zöld isten kultusza. A császár küldötte, Mansza Musza nagykövet Párizsba igyek­szik, ahol a főrendek tanácsa új királyt vá­laszt. Útján védel­mére szerződik Jeanne, a Fehér Kompánia kapi­tá­nya, ám meglehet, valaki másnak a tervét is végre kell hajtania... A harcokban és intrikában egyaránt bővelkedő, fekete-fehér történet eredetileg színesben jelent meg a a Delcourt kiadó Jour J című sorozatában, ami csupa alternatív történelmi eseményt mutat be: mi lett volna, ha az amerikaiak helyett a szovjetek lépnek elsőként a Holdra vagy ha Német­ország nyeri meg az első világháborút? Nagy öröm nekünk, hogy egy ilyen izgalmas szériában egy hazánkfia is ott van a legjobb francia rajzolók között! (Nero Blanco Comix, 120 oldal, 3600 forint)

akasztottak01-00.jpg

 

10. Képtelen történetek, másvilági mesék

Veterán Nerdblog-olvasók megszokhatták már, hogy a bevásárlólistás képregényajánlóim végén a lista utolsó címe mindig olyasvalami, aminek én magam vagyok a kiadója. Ez korábban rendere a Világvégi Mesék volt, tavaly december óta pedig a Mesék az ágy alól. Nos, mától ez máshogyan lesz: megjelent ugyanis a Kaméleon Komix legújabb kiadványa, a Képtelen történetek, másvilági mesék című, képregényeket is tartalmazó novelláskötet! A benne található horror, noir, urban fantasy és weird műfajú történetek érdekessége, hogy mindent ismert magyar képregényalkotók írták: Lakatos István (Lencsilány), Németh Áron (Bürokraták), Tálosi András (Charax, Bóni és Tim, EpicLine), Varga Bálint Bánk (Nekronin, A Hegy), Varga Péter (Srtroboscopa, Bábel verme), Wajzer „Chavez” Csaba (Paneldzsungel) és jómagam. A gyűjteményben emellett két teljes értékű képregény is helyet kapott: a novellákat összekötő sci-fit a Paneldzsungel alkotói, Chavez és Békefi Tamás jegyzik, míg a kötetet lezáró, első világháborús rémálom Gombalovas-ikrek másik tagjának, Békefi Ákosnak a munkája. (Kaméleon Komix, 216 oldal, 3390 forint - de a Hungarocomixon csak 3100!)

Hungarocomix 2018

Időpont: 2018. december 2., vasárnap, 10-17 óra
Helyszín: Lurdy Rendezvényközpont, 1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14 (a Lurdy Házon belül)
Belépő: felnőtteknek 600 forint,6 és 12 év között 100 forint, 6 év alattiaknak ingyenes!

hc2018_ujdonsagok_1200.jpg

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ KÉPREGÉNYES, VICO-FILMES ÉS STAR WARSOS KONTENT NÉLKÜL!

Kedveled a fantasyt és sci-fit? Imádod a képregényeket? Akkor a Mesék az ágy alól is pont neked készült! Bátran lapozz bele, és ha tetszett, rendeld meg akciósan itt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7014406352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.12.01. 19:47:31

A Kockások az alap nálam hogy megveszem, a Kittenberger-2 szintén. A többiből talán az Akasztottak Balladája, az alter töri vonatkozása miatt.
süti beállítások módosítása
Helló