Vámpírfog, frölonok, Kaland, Játék, Kockázat, karácsony 1989-ben

2021. január 02. 12:17 - -Szűcs Gyula-

A cukkermukker Cthulhutól a Doom karanténos kiadásáig – Best Of Nerdblog 2020!

4sb447.gif

Tavaly napra pontosan ilyenkor, január 2-án vontam meg 2019 mérlegét  – vagyis vettem lajstromba az év legnépszerűbbnek bizonyuló blogbejegyzéseit. Idén is folytatom ezt a nemes hagyományt, következzen tehát a Best Of 2020, aztán felejtsük is el örökre ezt az átkozott koronavírusos évet!

Köszönöm minden kedves olvasómnak az egész éves figyelmet! Boldog Új Évet, vagy ahogy Hofi mondta anno: Boldog Ulj!

2021-ben még több, még izgalmasabb filmes, tévésorozatos, könyves, képregényes és videójátékos kontenttel várlak majd benneteket, és most már az egy évvel ezelőtt beharangozott retró könyv is el fog készülni! Idén augusztusban lesz 10 éves a Nerdblog, pompás alkalom lesz arra, hogy kötetbe rendezzek egy "best of" válogatást a retró témájú posztokból, kiegészítve jónéhány szívemnek kedves tárggyal a gyerekkoromból. Na de most vissza 2020-ba, lássuk, mi volt a 10 legjobban hasító Nerdblog-poszt!

10. Mit írt a Kaland, Játék, Kockázat-sorozatról 1989-ben és '90-ben a gulyáskommunizmus első bulvárlapja, a Reform? 8347 kedves olvasó nosztalgiázott velem, amikor átnyálaztam teljes magyar sajtót lapozgatós könyves témák után kutatva. A keresgélést persze nagyban megkönnyítette, hogy a koronavírus miatti otthonmaradás unalmas óráit feldobandó, az Arcanum Adatbázis Kiadó egy hónapig nyilvánossá tette Magyarország legnagyobb, 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. A poszt amúgy végül akkora sikert aratott, hogy további kettő hasonló, régi újságokban kutakodós is követte (itt és itt olvashatók).

 

9. Nézd, mit csinált ez a lány a karanténban, több ezer ember szeme láttára! A legendás clickbait cím ezúttal is felpörgette kicsit a Nerdblog látogatottsági statisztikáit: 8505 olvasó volt kíváncsi arra, mit csinált ez a bizonyos lány, több ezer ember szeme láttára. És hogy mit csinált? Rubik-kockákból rakott ki egy pixeles Mario-képet, és videóra vette a teljes munkafolyamatot! Érdekes egyébként, hogy a 2020-as Nerdblog TOP10 posztjainak majdnem a fele karanténos kontent volt.

 

8. Újabb vicces karanténos pályát kreált a magyar Doom-rajongó! 8894 kattintást hozott Thorir the ReD második videója, ami még a tavaszi covid-karantén idején készült, és amiben a főhős végül mindent kockára téve mégiscsak elindul, hogy beszerezze a bevásárlólistán szereplő létfontosságú tételeket, vagyis a lisztet, élesztőt és vécépapírt! Érdekesség, hogy az első, hasonlóan vicces Doom-videó is felkerült a mostani toplistánkra.

 

7. Nevettél már ma? Most majd fogsz! Ilyen lett volna Az utolsó Jedik, ha A világítótorony rendezőjére bízzák! A cím magáért beszél: 9511 ember volt kíváncsi egy tréfás kedvű magyar Star Wars-rajongó vicces mashup videójára, ami végül a sokat szidott Star Wars VIII rendezőjéhez, Rian Johnson is eljutott a Twitteren!

 

6. Terence Hill 80, az Alien 40, így karácsonyoztunk 25 éve a panelban. Ez volt a 2019-es Nerdblog-posztok toplistája, 9814-en voltatok kíváncsiak rá. Remélem, ez a mostani válogatás is be fog kerülni a 2021-es TOP10-be, és akkor feltaláltam a perpetuum mobile-t!

 

5. Neked is volt trafikos vámpírfogad a '80-as években a céllövöldéből? Erre a rövid, de annál szívmelengetőbb, gyerekkori emlékeket felelevenítő posztomra 10 393-an kattintottatok. Hálás köszönet érte, nagyon örültem ennek az impozáns számnak, mivel pont ilyen kis kedélyes múltidézésekkel, színes mikroemlékekkel és régi, emblematikus tárgyakat bemutató fotókkal lesz tele az idén nyárra tervezett Nerdblog Retrólexikon is!

 

4. Fergeteges karanténos pályát kreált a Doomhoz egy magyar rajongó! A fentebb már emlegetett, karanténos-bevásárlós Doom-videó első részére 13 674 Nerdblog-olvasó volt kíváncsi.

 

3. Cukkermukker Cthulhu, aranyos hárpiafióka, édibédi pegazuscsikó! Olvadozz te is a leghíresebb mitológiai szörnyek és fantasy rémek gyerekverzióitól! 21 633 kattintást szült ez a poszt, amelyben egy hihetetlenül tehetséges hongkongi grafikus, bizonyos Rudy Siswanto mutatta be a szörnyek gyerekverzióit, a Szfinx szőrös fiókájától kezdve a Nagy Cthulhu pici porontyáig.

 

2. Te is féltél gyerekként a frölonoktól meg az arctalan angyaloktól? Csak jóval később értetted meg, miről szól Az idő urai? 25 456 olvasó félt a frölonoktól, vagy legalábbis volt kíváncsi arra a rádiós beszélgetésre, amit Tímár Ágival folytattunk le a Klubrádió Hangosfilm - Szélesvásznú verzió című műsorában, abból az apropóból, hogy megjelent az 1982-es francia-magyar kultrajzfilm alapjául szolgáló 1958-as regény, A Perdide árvája a Cser Kiadó gondozásában. Íme az adás:

 

1. Meghalt Gáspár András, a M.A.G.U.S. atyja, a Gorduin-regények írója. Sajnos tavaly erre a megdöbbentően hirtelen jött halálhírre kattintottatok a legtöbben (26 333-an) – de bárcsak meg se kellett volna írni... Az 55 évesen elhunyt Gáspár András az írói karrierjét még a '80-as évek végén, a Kuczka Péter-féle Galaktikánál kezdte, de igazán híres nem a saját nevén, hanem a Wayne Chapman írói álnévvel lett, miután a Halál havában és az Észak lángjai című regényekben boszorkányos ügyességgel kombinálta össze a fantasyt kedvenc Bond-filmes toposzaival. De írt ízig-vérig magyar sci-fit és cyberpunkot (Kiálts farkast!, Két életem, egy halálom), valamint engedély nélküli Star Wars-, Doom- és AVP-regényeket is. Utóbbiak sokszor még az adott franchise hivatalos könyveinél is jobban sikerültek! Gáspár András váratlan halála óriási veszteség a hazai sci-fi és fantasy közösségnek. Fájó űrt és csonka életművet hagyott maga után, mivel sajnos nemigen akad olyan hazai író, aki be tudná fejezni helyette a réges-régen beígért Holdfényembert.

A Valhalla Páholy csapata a győri Sárkányszív Roham szerepjáték találkozón. Balról jobbra: Dacher Richárd, Gáspár András, Novák Csanád, Galántai János (Ray O’Sullivan) és Kornya Zsolt (Raoul Renier). Fotó: Inhaizer Gyula, 1996 (forrás: kronikak.hu)

 

TETSZETT A POSZT? LÁJKOLD ÉS KÖVESD A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁT, ÍGY SOSEM MARADSZ FILMES, KÖNYVES ÉS KÉPREGÉNYES KONTENT NÉLKÜL!

Régen minden jobb volt? Mindened a retró? Faltad anno a Kaland, Játék, Kockázat-könyveket? Akkor az Allansia bérgyilkosai és A veszedelem kikötője is neked szól! Rendeld házhoz mindkettőt még ma!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2516368606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2021.01.04. 11:52:02

Azt lehet tudni, hogy Gáspár András miben halt meg ilyen fiatalon?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2021.01.04. 13:29:50

@Din Serpahis: Szívrohamra vagy agyvérzésre tippelnék, konkrétumot nem tudok.
Ahogy az az új Magus D6 RPG fejlesztőitől is elhangzott, András elég sok projektet menedzselt egyszerre az utóbbi években: új rpg + új, átfogó Ynev világleírás (ez jelent meg a Deltánál vaskos esszékötetekben), de övé volt többek között a végső szó a Magus kártyaillusztrációk, és a novelláskötetek esetében is. Ráadásuk volt egy főállása is, állítólag pont amiatt nem tudta évek óta megírni a Holdfényembert meg a Keleti szél 3-at olyan színvonalon és terjedelemben, ahogy azt eredetileg eltervezte.
:(

KékFény6 2021.01.05. 00:36:45

Az 5. pont linkje sajnos nem működik.
süti beállítások módosítása
Helló