Heti Bond-lány: Grace Jones, a melegdiszkók királynője [18+]

2017. július 09. 13:57 - -Szűcs Gyula-

A Halálvágta és a Conan sztárja a fiújával, Dolph Lundgrennel a Playboyban is pózolt

Bár az 1985-ös Halálvágta egyáltalán nem volt jó film (sőt, kimondottan csapnivaló darabja a Bond franchise-nak), egy dolog miatt mindenképpen ott a helye a kultikus '80-as évekbeli produkciók sorában: ezzel lépett be Dolph Lundgren a hollywoodi szórakoztatóipar világába! Ő volt ugyanis a korszak ünnepelt sztármodelljének, énekesnőjének és divatikonjának, Grace Jones-nak a testőre – és mint ahogyan azt alább látni fogjuk, több, mint testőre...

grace-lundgren.jpg

A jamaicai popdíva, Grace Jones születési éve máig vitatott: egyes források szerint 1948, mások szerint 1952 (az Ebony magazin 1979-es számában leközölt interjú szerint ugyanis akkor még csak 27 éves volt). A dolgot tovább bonyolítja, hogy az 1950-es születésű Noel Jones lelkipásztor állítólag Grace Jones ikertestvére.

A vallásos jamaikai család bizonyára álmában sem gondolta volna, hogy a lányuk már a '70-es években betör a New York-i és a párizsi divatvilágba, ahol egzotikus szépsége miatt nagyon hamar a fotósok egyik kedvence lett, és rengeteg magazin címlapjára felkerült, a Luitól kezdve a Playboy-ig. 

A modellkarrierje mellett a '70-es években énekesnőként is ismert lett. Első kislemeze 1975-ben jött ki I Need A Man címmel, ezt követte 10 további stúdióalbum, és egy rakás válogatáslemez. Utóbbiak közül alighanem az 1985-ös Island Life a legismertebb, az ikonikus lemezborítón látható beállást ugyanis a mai napig rendszeresen másolják a feltörekvő modellek és Instagram-celebek!

grace_jones_island_life.jpg

Grace Jonesnak az erotikus kisugárzása, a diszkós, reggae-s new wave-es énekstílusa és a filmjei miatt rengeteg rajongója lett. A homoszexuálisok körében különösen sokan kedvelték fiús alkata és temperamentuma miatt, sőt, a mai napig „a melegdiszkók királynője”-ként emlegetik. Utóbbiban igen nagy szerepe volt annak, hogy Grace Jones felkapott hírességként megismerkedett Andy Warhollal, aki nemcsak egy rakás pop artos képet készített róla, de bevitte a celebvilág legmenőbb New York-i bulihelyére, legendás hírű Studio ’54 diszkóba is.

andy_warhol_grace_jones.jpg

A díva hangjára egzotikus szépségére természetesen Hollywoodban is felfigyeltek a producerek. A '70-es évektől kezdve szerepelt filmekben (a '81-s Deadly Vengeance igazi ZS-kategóriás gyöngyszemnek tűnik!), de a nagy áttörést egyértelműen a Conan, a pusztító  hozta meg neki, 1984-ben. Az első rész sikerét sajnos megismételni nem tudó, de sword & sorcery matinéfilmként egészen szórakoztató alkotásban ő volt Zula, az amazon. A spanyolországi forgatáson rengeteget bolondozott Schwarzeneggerrel, és annyira jól összehaverkodtak, hogy a jó öreg Arnold őt is meghívta később az esküvőjére. Nem rajtuk múlt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben végül nem készült több Conan-mozifilm...

A Conan, a pusztító ugyan nem lett kasszasiker, a Bond-filmek producerének, Albert R. Broccolinak azonban bejött, és mindenképpen Grace Jonest akarta leszerződtetni a főgonosz testőrének a Halálvágtába. A visszaemlékezések szerint Jonesnak egyáltalán nem volt ínyére a korán kelés és a reggeli forgatás, ezért hogy ne legyen nagy balhé, a producer a 25 éves rendezőasszisztenst, vagyis a saját lányát, Barbara Broccolit (a jelenlegi Bond-filmek atyaúristenét) küldte el, hogy tapintatosan felkeltse és munkára bírja a dívát. Jones különcségét és őrült sztárallűrjeit mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Roger Moore az életrajzi könyvében azt írta róla: színésznő egy hatalmas dildóval állított be a filmbéli szexjelenetük forgatására!

roger-moore-grace-jones-a-view-to-a-kill.jpg

A forgatáson derült ki az is, hogy a film egyik jelenetében jól mutatna a KGB-s Gogol tábornok mellett egy marcona, szőke orosz testőr is. John Glen rendezőnek rögtönözni kellett: Grace Jones a saját testőrét javasolta beugrani – akivel történetesen épp együtt járt, és akit Dolph Lundgrennek hívtak! Így indult el a kétméteres svéd óriás hollywoodi karrierje, aki ezután megkapta a Rocky 4. szovjet bokszolójának szerepét is, és azóta is ontja az akciófilmeket. Az ébenfekete bőrű amazon és a sápadt óriás románcára természetesen a divatmagazinok, a sztárfotósok és a bulvárlapok is azonnal rácuppantak, így rengeteg kép kering a mai napig is a neten a furcsa szerelmespárról:

Sőt, 1985-ben egy közös Grace Jones-Doplh Lundgren fotósorozat is megjelent a Playboyban, a pusztító Amazing Grace szóviccel az összeállítás címében! A románcuk azonban nem tartott sokáig: Grace Jones lecserélte Dolph-ot Schwarzenegger másik skandináv gyúrógép cimborájára, a dán Sven-Ole Thorsenre (akit olyan kultfilmekbe lobbizott be Arnold, mint a két Conan, a Ragadozó, A menekülő ember, a Piszkos alku, a Vörös zsaru, az Ikrek, a Terminator 2 vagy Az utolsó akcióhős). 1996-ban Grace ismét aktuális testőrével jött össze (az egyes források szerint magyar, más források szerint török Atila Altaunbay-jel).

A diszkókirálynő népszerűsége mára már egy kissé megkopott, de a '80-as években egyértelműen ő volt az egyik legnépszerűbb híresség, akinek a filmjei, albumai, magazinfotói és botrányai egymást erősítették. '98 kitiltották a világ összes Disneylandjéből, miután a Disney Worldben tartott koncertjén szándékosan megvillantotta a mellét, 2004-ben majdnem ő lett Halle Berry helyett a Macskanő (a '80-as évek óta esélyes volt a szerepre, csak a Batman-filmek beelőzték), 2005 áprilisában az Eurostar vasútvonal egyik alkalmazottjával keveredett afférba és került a pletykalapok címlapjára. 2015-ben I'll Never Write My Memoirs címmel írta meg önéletrajzi könyvét, jelenleg az új albumán dolgozik.

Még több Bond-lány a Nerdblogon!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ JAMES BONDOS, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Másolt James Bond VHS-kazettákon nőttél fel? Az országút harcosa volt a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Világvégi mesék pont neked készült! Barkasszal a posztapokaliptikus pusztulatban - rendeld meg a képregényt akciósan innen!

madmaxbarkas_1.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3312650467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.07.09. 21:09:38

Grace nagy favoritjaim egyike, az I've seen that face before című dala megérdemelten kultsláger. A nyolcvanas évek első felében készített lemezeivel bebizonyította, hogy nem csak feltűnési mániás celeb.

P. S.: Egyébként én kifejezetten kedvelem a Halálvágtát, a széria két legócskább darabja szerintem a Moonraker és a Quantum csendje.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.07.09. 21:37:18

@Field64: A Moonraker tényleg gyalázatos volt! :D

iSten 2017.07.09. 22:09:34

@MaxVal BircaMan HJCD: jah, akárcsak te birkaszagú maxval.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.07.09. 22:51:33

Nagyon karakteres zenei előadó, nagyon karakteres szinész. Az egyik kedvenc Bond görlöm, teljesen más a kisugárzása mint Honor Blackmannek vagy Sophie Marceau-nak, de legalább annyira maradandó.

PomberMaci 2017.07.09. 23:35:42

A View to a kill (magyarul lett Halálvágta) a legjobb James Bond filmek egyike.

turulpina 2017.07.09. 23:39:22

@MaxVal BircaMan HJCD: te rühös hontalan kommunista oroszbérenc féreg, a geci kurva anyádat basszák meg a komcsi tartótisztjeid.

Advanced Flight 2017.07.10. 00:05:28

Milyen bájos ez a csaj....főleg a 45-ös lába. Böeee.

pinky, the brain 2017.07.10. 09:48:00

...nekem se jön be...most ez akkor baj??? simán rasszista vagyok???

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.07.10. 10:08:29

@Field64: Szeretem őt. Nagyon egyéni kisugárzása van. És több poszton is siekres lett. A dalait is szeretem, egy-lettő mára klasszikus lett.
A nekem is bejött az a Bond film.

de ez külön poén tőle: www.youtube.com/watch?v=TKNMTAAAUbE

Kelly és a szexi dög 2017.07.10. 10:47:38

nem hiszem, hogy rossz lett volna az ágyban...

Bergyilkos Bohoc 2017.07.10. 11:35:58

Ettől a nőtől mindig viszolyogtam. Nem is tudom, talán mert olyan androgün. Tény, hogy van egy kisugárzása, de nem tudok úgy ránézni, mint egy jó nőre.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.07.10. 11:53:23

@Intimitás Gourmet:

Szia, nahát, az ember kedves ismerősökbe botlik ott is, ahol nem számít erre. :)

Grace régi kedvencem, és bár nagy diszkófan vagyok, neki nem annyira a diszkólemezeit szeretem, mint inkább a diszkókorszaka utániakat: Warm Leatherette, Nightclubbing, Living My Life, Slave to the Rhythm. Ámbár diszkókorszakából is vannak kedvenceim, mint például a La vie en rose vagy a Suffer.

Pár éve én írtam róla a szócikket a Wikipédiára (meg néhány régebbi diszkó- és popsztárról is), aztán ezt a szöveget alakítottam át a saját popblogom számára.

Sokaknak nem szimpatikus, hogy Grace nagyon jó az önreklámban, de jó néhány hazai és külföldi celebbel ellentétben Grace-nél az olykor harsány külsőségek valóban a produkció mellé, és nem helyette vannak. Sokan egyébként csak a maszkulin Grace-t ismerik, pedig korai modellkorszakában kifejezetten nőies volt, izgalmasan egzotikus. Mellesleg szerintem ő indította el a férfias nők divatját a filmvásznon, utána jött csak Sigourney Weaver az Aliensben, Linda Hamilton a Terminátor 2-ben, meg Jovovich, Jolie és a többiek.

Levente B. · combatant.blog.hu 2017.07.10. 12:53:48

"Rock 4. szovjet bokszolójának szerepét is"
Van egy elírás a film címében

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.07.10. 17:18:42

@Levente B.: Köszi, javítva!

@Field64: Nem hinném, hogy Grace Jones indította volna el "a férfias nők divatját a filmvásznon", inkább csak jó ütemben lovagolta meg ezt a divathullámot. Az 1984-es Conan a pusztító előtt szerintem semmi emlékezetes filmszerepe nem volt - míg azért Ripley már az 1979-es Nyolcadik utasban egymaga megölte a veszedelmes Alient!

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.07.10. 17:33:57

@-Szűcs Gyula-:

Ripley az Alienben még nőies nő volt, az Aliensben viszont már egyértelműen férfias, és nem csak azért, mert több Alient ölt meg, nem csak egyet. Ahogy haladt előre a cselekmény, már a kigyúrt női kommandós, Vasquez is szinte femininnek hatott Ripley mellett, pedig a film elején ez inkább fordítva volt. :) Ripley az 1979-es Alienben számomra inkább a horrorfilmek jól ismert kliséit idézte, amelyekben általában mindig egy gyenge nő maradt életben utolsónak, aki az utolsó pillanatban valahogy mégis le tudott számolni a gyilkossal, illetve jelen esetben a földönkívülivel.

A külsejükben-viselkedésükben maszkulin nőket Grace hozta divatba. A feltűnése előtti filmekben a nők lehettek akár csúnyák, gonoszak, sőt még gyilkosok is, de a nőiességük nem volt kétséges. A férfias vonásokat Grace hozta divatba. Szerintem.
süti beállítások módosítása
Helló