Heti Bond-lány: Maud Adams [18+]

2017. május 21. 00:07 - -Szűcs Gyula-

A svéd modell három Bond-filmben szerepelt, és kétszer is ágyba bújt Roger Moore-ral

Maud Adams egyszer már bekerült a Bond-lányokat bemutató Nerdblog-cikksorozatba. Most viszont ismét ő lesz a téma, mivel két Roger Moore-filmben, Az aranypisztolyos férfiben és a Polipkában is ő csábította el a 007-est, ami szinte egyedülálló a franchise történetében (ráadásul egy harmadik filmben is szerepelt: ott volt az 1985-ös Halálvágta egyik tömegjelenetében is)!

maudadams0.jpg

Ahogy azt korábban is írtam, az 1945-ben született színésznőt már 18 éves korában felfedezte egy éles szemű fotós egy boltban. Az ekkor elkészített fénykép eljutott az Allers magazin szerkesztőihez és a Miss Svédország szépségverseny szervezőihez is - Maud Adams szinte azonnal a legkeresettebb skandináv modellek közt találta magát.

vogue_maud_adams.jpg

Az aranypisztolyos férfi stábjába is úgy került be, hogy a Bond-filmek producere, Albert Broccoli kiszúrta őt egy divatmagazin címlapján. Bár szinte a filmben végig bikiniben volt (hiszen a trópusi szigetén világpusztító napágyút építő főgonosz szeretője volt), karcsú alakját a férfi nézők a zuhanyzós jelenetben ruha nélkül is megcsodálhatták:

Adams karrierjén hatalmasat lendített az amúgy elég bárgyú Aranypisztolyos férfi: a '70-es évek második felétől sorra kapta szerepeket olyan kultikus filmekben és tévésorozatokban, mint a Rollerball, a Hawaii Five-O, a Starsky és Hutch vagy a Kojak. Igaz, ezekben többnyire csak dekoratív biodíszlet volt.

1981-ben a Playboynak is levetkőzött. De az ugyanebben az évben bemutatott Tattoo című filmben sem csak a szép (kamu)tetoválásait villantotta meg:

tattoo.JPG

Az 1983-as Polipka stábjába akkor került be, amikor a film forgatása előtt kiderült, hogy Faye Dunaway túl sok pénzt kér a főszerepért, a producerek másik kiszemeltje, Barbara Carrera pedig egy váratlanul a konkurens Bond-produkció, a szintén 1983-ban mozikba került Soha ne mondd, hogy soha környékén tűnt fel.

kamal_ocopussy.jpg

A Polipka végül leverte a mozipénztárakban Sean Connery ellen-Bondját. Akkora volt a két produkció közüli hype, hogy még a Playboy is a két film összehasonlításáról és a konkurens Bond-lányokról cikkezett 1983-ban!

08-playboy-bond-girls-maud-adams.jpg

Íme egy 10 (de az is lehet, hogy 11!) évvel ezelőtti írásom az Octopussy-ról - néhány modoros mondatszörny kivételével a mai napig vállalom minden szavát!

A 007-es ügynök színvonalas kalandjaiért felelő producer, Albert Broccoli sohasem tartotta magát igazán babonásnak - de a sorban tizenharmadik Bond-filmnél bőven volt miért izgulnia. Nyílt titok volt, hogy az 1983-as évben egyszerre két Bond-film fog versengeni a nézők kegyeiért. Kevin McClory ugyanis élt az eredeti Thunderball-regény rá eső szerzői jogaival, és Irvin Kershner rendezővel karöltve leforgatta a Tűzgolyó remake-jét - ráadásul az "ős-Bonddal", Sean Conneryvel a főszerepben (Connery korábban többször is azt nyilatkozta, hogy többé nem ölti magára a 007-es méregdrága öltönyeit, ezért filmje nem kis iróniával a Soha ne mondd, hogy soha címmel futott a mozikban).

octopussy2_1.jpg

Broccoli és az MGM vezetése nem tudott (vagy inkább a McClory-val való korábbi együttműködésük alapján nem akart) jogi lépéseket tenni, belenyugodtak inkább a versenybe. Mivel úgy értesültek, hogy a Thunderball egykori írója és producere nem kíván különösebben szakítani a Bond-történetek hagyományos felépítésével, szíves örömest megtették ezt ők az Octopussy-val. Bár Ian Fleming regényei ízig-vérig hidegháborús történetek voltak, az elkészült filmváltozatok sohasem ábrázolták a szovjet vezetést úgy, mint Dr.No, Blofeld vagy Scaramanga világuralmi terveihez titokban asszisztáló nagyhatalmat - e szerepkör (a korai filmekben legalábbis) hagyományosan a kínaiakat illette. Az Polipkával elérkezett az idő, hogy ténylegesen egy orosz tábornok legyen a főkolompos - igaz, a készítők nem győzték hangsúlyozni, hogy ő csupán egy hatalommániás renegát, aki felettesei tudta nélkül, nemzetközi bűnözőkkel szövetkezve próbálja elérni önző és kicsinyes céljait. Mégis, az ok, ami miatt az Octopussy-ban nem a kínaiak, vagy a két politikai tábortól független szuperbűnözők törnek világuralomra, elsősorban a '80-as évek "levegőben lógó", napi közéleti eseményeire vezethetők vissza.

octopussy-poster.jpg

1982-ben, mikor a Polipka előkészületei zajlanak, forrong a nemzetközi politikai színtér. A két nagyhatalom kemény alkudozásokat folytat annak elérése érdekében, hogy a másik fél haladéktalanul kezdje meg atomcsapásra alkalmas fegyverei leszerelését, miközben nyílt titok, hogy mind az amerikai, mind a szovjet fél ballisztikus rakétákat telepít a stratégiailag fontos helyekre, a nyugati nagyvárosokban pedig egymást érik a legkülönfélébb béke- és alternatív mozgalmak atomfegyver-ellenes tüntetései. Amerikai oldalon elindul a "csillagháborús" rakétavédelmi program - ezzel szemben az elemzők meg vannak győződve arról, hogy szárazföldi csapatok tekintetében a Varsói Szerződés van fölényben. A fokozódó nemzetközi helyzet kiváló táptalaja a harmadik világháború rémképét előre vetítő ponyvairodalomnak, de természetesen nem hagyhatja ki a témában rejlő lehetőségeket a filmipar sem.

octopussy6.jpg

Az Octopussy forgatókönyvírói (George MacDonald Fraser, Richard Maibaum és Albert Broccoli nevelt fia, Michael G. Wilson) egy olyan szovjet tábornokra osztják az aktuális Főgonosz szerepét, aki igazi kémfilmbe illő módon igyekszik kirobbantani a harmadik világháborút. Orlov vezérkari tiszt (Steven Berkoff), saját hatáskörben eljárva, az NDK-ból nyugatnémet területre akar átcsempészni egy atomtöltetet, hogy ott aztán balesetnek álcázva fölrobbantsa - így a felháborodott nyugati média, és a már amúgy is hangos nemzetközi békeharcosok nyomására a NATO alighanem kénytelen lesz kivonni a térségbe telepített összes atomrakétáját. Mivel a szovjetek szárazföldi csapataikat tekintve létszámbeli fölényben vannak Európában (maga Orlov tábornok gondoskodott erről), tankjaikkal ezután már játszva lerohanhatják Párizst, Brüsszelt, Bonnt, és végül Londont.

ocopussy4.jpg

A terv legkényesebb pontja természetesen az időzített atomtöltet keletről nyugatra csempészése. A forgatókönyvírók azonban mesteri módon gondoskodnak erről: Orlov tábornok már korábban is előszeretettel együttműködött egy nemzetközi műkincs-csempész hálózattal, ha éppen volt némi felesleges, cári időkből megmaradt, milliókat érő csecsebecséje. Tervei szerint a bombát a világszerte híres Polipka cirkuszi társulat fogja átcsempészni a határon. A társulat egykori vezetőjének lánya, Miss Octopussy (Maud Adams) persze nincs beavatva a nagyszabású nemzetközi akcióba, ő végig úgy tudja, hogy a szeretője, Kamal, aki foglalkozását tekintve műkincshamisító és elűzött afgán herceg (Louis Jourdan kiváló alakítása) a nagy értékű Romanov-ékszerekért, és néhány színarany tojásért cserébe tesz néhány szívességet a szovjeteknek.

octopussy-9.jpg

A tizenharmadik Bond-történet már az eddigiek alapján is hallatlanul izgalmas lenne, ám a készítők biztosak akarnak lenni abban, hogy a mozipénztáraknál legyőzik McClory Never Say Never Again-jét, és csavarnak még egyet a történeten. Arra számítanak, hogy a Thunderball remake-je a szokásos vízalatti felvételekkel operál majd, és készítői ragaszkodni fognak Blofeldhez, a macskasimogató, őrült kopaszhoz, mint főgonoszhoz (ha már McClory a jogi hercehurcák során elnyerte magának a SPECTRE eredeti ötletgazdájának címét...) - ezért az Octopussy-ban kiemelt szerepet szántak az egzotikus helyeken, elsősorban Indiában játszódó jeleneteknek. Ezzel a lépéssel persze nem titkoltan annak a divathullámnak akartak megfelelni, amelynek hatására a '80-as években felülreprezentáltak voltak "a brit korona ékkövét" középpontba állító filmtervek. Ide tartozott például a Gandhi (1982), az Út Indiába (1984), és a készülő Indiana Jones és a Végzet Temploma (1984) - utóbbi Lucasfilm-produkció és a Polipka stílusa között egyébként meglepően sok a hasonlóság...

octopussy5.jpg

Persze ez nem feltétlenül baj. Maga Spielberg is számtalanszor nyilatkozott már arról, hogy Indiana Jones tulajdonképpen az ő különbejáratú James Bondja - egyfajta gúnyos rendezői válasz arra, amiért a United Artist vezetői még a Cápa sikere után sem engedték az ifjú mozimágusnak, hogy Bond-filmet rendezzen (nem is tehették volna: ha a színészek tekintetében nem is, a stábtagok esetében ragaszkodtak ahhoz, hogy a brit ügynök kalandjait brit rendezők vezényeljék le). Nehéz igazából eldönteni, hogy az Octopussy (és a többi Bond-film) hatott-e jobban az Inidiana Jones-filmekre, vagy fordítva - és valószínűleg nem is érdemes ezen gondolkodni, hiszen mindkét produkció ugyanabból a forrásból, a szombat délutáni fekete-fehér kalandfilmek világából építkezett. Az mindenesetre megmosolyogtató - és alighanem szándékos - hogy három évvel Indiana Jones első kalandja után a Polipka egyik nagyjelenetében Bond ugyanúgy ugrik át a lova hátáról egy repülőgépre, mint ahogyan azt a derék Indy tette, mikor a frigyládát szállító náci teherautó mellé lovagolt; vagy hogy az Octopussy Circus különvonatának tetején való ugrálás és verekedés később egy az egyben felbukkan az 1989-es Utolsó kereszteslovag nyitójelenetében is...

ocopussy3.jpg

Míg az 1973-as Élni és halni hagyni-ban nem sültek el túl jól a forgatókönyvbe kalapált tipikus kalandfilmes elemek, a Polipka alighanem a 007-es Tarzan-módjára lengedezős, kígyók elől menekülős, maharadzsa-palotába belopódzós egzotikus kalandoknak köszönheti átütő sikerét. 1983-as premierjét követően nem csak a konkurens Never Say Never Again-re vert köröket, rekordbevételt elkönyvelve, de sok rajongó esetében azonnal letaszította a trónról az addig legnépszerűbbnek számító két Bond-filmet, a Goldfingert és a The Spy Who Loved Me-t.

Ítélet:

5hcsillag560.jpg

 

 

 

Még több Bond-lány a Nerdblogon!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ JAMES BONDOS, STAR WARSOS ÉS VICO-FILMES KONTENT NÉLKÜL!

Másolt James Bond VHS-kazettákon nőttél fel? Az országút harcosa volt a kedvenc lapozgatós könyved? Akkor a Világvégi mesék pont neked készült! Barkasszal a posztapokaliptikus pusztulatban - rendeld meg a képregényt akciósan innen!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6912416999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.21. 22:07:34

Még mindig androgünnek tartod a csajt? Remélem, azóta komoly pszichoszexuális fejlődésen mentél keresztül.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.05.22. 13:50:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nyugi, már nem (sőt, a régi posztból is kiszedtem).
;)
süti beállítások módosítása
Helló